10.03.2009. / 10:44

Autor: Katarina Zorić

Sumnjivi uspon Ivana Čehoka: Postao profesor izvan svih akademskih pravila

Akademik Vlatko Silobrčić ocijenio je kako je svako napredovanje političara u zvanju tijekom njihovih mandata moralno upitno

Čehok kaže da je imao uvjete i za redovnog profesoraČehok kaže da je imao uvjete i za redovnog profesoraVaraždinski gradonačelnik i saborski zastupnik Ivan Čehok preskočio je zvanje docent i odmah je posato profesor iako već 13 godina nije objavio nijedan znanstveni rad.

Čehok je, naime, prošle godine izabran u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, pri čemu se nije poštivala uobičajna akademska praksa, piše Jutarnji list. Na Učiteljskom fakultetu potvrdili su da dosad takvih primjera nisu imali.

Napredovanje je Čehoku omogućilo stručno povjerenstvo u sastavu Žarko Puhovski, Ante Čović i Milan Polić. U obrazloženju se među ostalim navodi da Čehok “iako u novije vrijeme, uslijed pojačana javnog angažmana i odgovornih dužnosti koje obavlja, više ne izvodi nastavu onim intenzitetom kao što je to činio ranije, očigledno je da je održao dovoljan broj normativnih sati potrebnih za izbor u znanstveno-nastavno zvanje za koje se predlaže.”

Prof. dr. Inge Tomić-Koludrović sa zadarskog sveučilišta izjavila je da preskakanje stepenica prilikom napredovanja u zvanju nije uobičajena pojava.

"No, kada se to dogodi, za to moraju postojati jaki razlozi: morate imati puno radova i dobre znanstvene rezultate. Postoji vrlo malo osoba u Hrvatskoj kojima je uspjelo preskočiti stepenicu tijekom akademskog napredovanja", pojasnila je zadarska profesorica.

Akademik Vlatko Silobrčić ocijenio je kako je svako napredovanje političara u zvanju tijekom njihovih mandata moralno upitno: "O slučaju Čehok ne znam ništa, ali to nije prvi put da i političari znanstveno i nastavno napreduju. U svježem su mi pamćenju primjeri ministra obrazovanja Dragana Primorca i bivšeg ministra zdravstva Nevena Ljubičića. Obojica su napredovala tijekom mandata. To je na zapadu nezamislivo."

Sam Čehok tvrdi da je čak imao i uvjete da budem izabran u zvanje redovnog profesora. "Nisam mogao preskočiti stepenicu izvanrednog profesora. Ne znam ni tko je bio u povjerenstvu koje me je izabralo. Laž je da sam zadnju knjigu napisao 1993. godine jer sam od tada svake ili svake druge godine objavio jednu knjigu. Objavio sam četiri udžbenika od kojih je jedan doživio sedam izdanja. Ne mislim da je nemoralno da političari napreduju u zvanjima tijekom svoga političkog mandata jer je moguće baviti se politikom i znanošću istodobno. Možda ne možete voditi konkretne projekte, ali možete sudjelovati na seminarima i objavljivati radove", istaknuo je Čehok.

Vezane vijesti

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda nastavit će početkom svibnja razmatrati optužnicu protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika