10.03.2009. / 12:00

Autor: Katarina Zorić

Posselt: Divim se Hrvatskoj koja trpi ilegalnu i antieuropsku blokadu Slovenije

Izvjestitelj Europskoga parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo je da je međunarodno pravo jedna od osnova medijacije

Berndt Posselt (desno) na slici s ministrom kulture Božom BiškupićemBerndt Posselt (desno) na slici s ministrom kulture Božom BiškupićemUoči sastanka hrvatskog i slovenskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara s povjerenikom EU-a za proširenje Olijem Rehnom, zastupnik Europske pučke stranke Berndt Posselt izjavio je da bi Slovenija trebala prestati iskorištavati svoj položaj u svrhu ilegalne blokade.

"Divim se strpljenju Hrvatske i njezinoj diplomaciji koja je iznijela izvrstan prijedlog za rješenje problema te apeliram na Sloveniju da prestane iskorištavati svoj položaj članice Europske unije u svrhu ilegalne i antieuropske blokade. Mislim da bismo pregovore s Hrvatskom trebali završiti ove godine i stoga je važno da se nastavi otvarati poglavlja koja su sada blokirana. Smatram da se pregovori moraju ubrzati kako bi Hrvatska s procesom pridruživanja započela najkasnije krajem godine", izjavio je Posselt.

Izvjestitelj Europskoga parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo je da je međunarodno pravo jedna od osnova medijacije. "Posve razumijem hrvatska stajališta, možda će se iznaći neki kompromis, ali, a to ću reći i u svome izvješću ovoga tjedna, mora biti posve jasno da je međunarodno pravo jedna od osnova medijacije. Pri rješavanju pravnog pitanja nemoguće je zanemariti međunarodno pravo. Budete li kombinirali načelo jednakosti s međunarodnim pravom, vjerojatno je da će se postići rješenje, ali, ponavljam, nikako se ne smije izostaviti međunarodno pravo", napomenuo je Swoboda.

Na današnjem sastanku Jandrokovića, Žbogara u Rehna razgovarat će se o prijedlogu prema kojemu će EU posredovati u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika