11.03.2009. / 07:38

Autor: Katarina Zorić

Štrok: Vlada dramatično podcijenjuje turizam, slijedi pad od 20 posto

Devalvacija nacionalnih valuta, kaže Štrok, u velikoj će mjeri utjecati na pad interesa za ljetovanja u Hrvatskoj

Goran Štrok smatra da Vlada nije poduzela dovoljno dobre mjere za spas turizmaGoran Štrok smatra da Vlada nije poduzela dovoljno dobre mjere za spas turizmaGoran Štrok, vlasnik Jadranskih luksuznih hotela u Hrvatskoj, smatra da Hrvatska ove godine može očekivati pad dolazaka turista i do 20 posto te da Vlada nije poduzela prave mjere za spas sezone.

"Dosad poduzete interventne mjere nisu dovoljne. Uspoređujući sredstva koja su uložena u hrvatsku brodogradnju s mjerama i novcem uloženim u hrvatski turizam zaključujemo da je turizam dramatično podcijenjen", rekao je Štrok Jutarnjem listu.

On smatra da tijekom protekla dva desetljeća nije bilo sustavnog razvoja turizma te da je mnogo toga je prepušteno stihiji i inicijativi privatnog poduzetništva. "Zbog toga se Hrvatska doživljava kao skupa destinacija s tri zvjezdice. To je posljedica neselektivnog razvoja turizma. I dalje nema ciljane promidžbe, a nedostaje i jasna vizija i strategija. Drugim riječima: nema jasne poruke. Stoga je nužna i reorganizacija Hrvatske turističke zajednice", napomenuo je Štrok.

Devalvacija nacionalnih valuta, kaže Štrok, u velikoj će mjeri utjecati na pad interesa za ljetovanja u Hrvatskoj. Npominje da je Hrvatska zbog prejake kune postala vrlo skupa destinacija. Štrok smatra da je nužna prilagodba fiskalne i monetarne politike uvjetima koji sada vladaju na tržištu.

"Valja najprije razmotriti visinu stopa PDV-a, naknadu za komunalna davanja i koncesije za plaže te raznorazne parafiskalne namete, što uključuje plaćanje pretplate za HTV, ZAMP i sl. Dakle sva pitanja koja je valjalo davno riješiti", istaknuo je Štrok.

Kako je rekao, Hrvatska banka za obnovu i razvoj mogla bi puno pomoći na način da osigura povoljne uvjete kreditiranja te da raznim mjerama potiče razvoj i investicije u turizmu. On smatra da bi se to pozitivno odrazilo na ukupnu ekonomsku situaciju u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika