14.03.2009. / 09:15

Autor: Katarina Zorić

Ranilović: Dosta je bilo posrtanja, slijedi rast tržišta nekretnina

Dubravko Ranilović, predsjednik HGK-ova Udruženja upravljanja nekretninama, smatra da država mora preuzeti ulogu medijatora između građana i banaka jer građani moraju dobiti zaštitu

Dubravko RanilovićDubravko Ranilović"Činjenica je da je promet na tržištu nekretnina pao, ali situacija nije toliko alarmantna koliko ovih dana mediji pričaju o tome", rekao je za nacional.hr Dubravko Ranilović, predsjednik HGK-ova Udruženja poslovanja nekretninama i vlasnik agencije Kastel.

Ranilović napominje da je kriza u velikoj mjeri utjecala na tržište nekretnina u Hrvatskoj, ali ističe da bi se zastoj dogodio i da nije bilo krize. "Na našem tržištu nekretnina od 1998. godine dogodio se veliki bum. Ljudi su masovno ulazili u kredite i kupovali stanove. Kako je bila velika potražnja, došlo je naravno i do velike ponude pa se javljao sve veći broj investitora u stanogradnju. Međutim, mi smo predvidjeli da se takav trend neće moći nastaviti i na to smo upozoravali investitore. Bilo je jasno da će se potražnja smanjiti što se sada i dogodilo. Takav bismo scenarij imali i da se nije dogodila recesija", tvrdi Ranilović.

Hrvatsko tržište nekretnina trenutno ovisi o krizi u svijetu, kaže Ranilović, ali napominje da i sami možemo riješiti neke stvari: "Postoje dva načina na koji si možemo pomoći. Jedno je da pustimo tržište da samo odradi svoje jer će tržište nagraditi dobre projekte, a eliminirat će loše. Drugim riječima, pustimo tržištu da formira cijene. Drugo riješenje je da se država dogovori s bankama te da ima ulogu medijatora između građana i banaka jer građani moraju dobiti zaštitu države."

Ranilović smatra da je dobra ideja o osnivanju Hrvatske jamstvene agencije za stambene kredite jer bi građanima omogućavala određenu sigurnost u kriznim vremenima: "Treba stvoriti takve uvjete da država jamči bankama za perspektivne građane, ali i da jamči građanima ograničenje stope rasta kamate." Kako je rekao, problem je što u Hrvatskoj ne postoji stambena politika te što se sve rješava ad hoc.

Ipak, Ranilović očekuje poboljšanje situacije: "Vjerojatno će doći do minimalnog rasta nakon siječnja koji je i inače loš mjesec na tržištu nekretnina. Psihoza građana je vidljiva, ali situacija se polako stabilizira. Po rezultatima nećemo biti ni blizu prošloj godini, ali prodaja stanova trebala bi ipak rasti u idućim mjesecima."

Govoreći o cijenama stanova, Ranilović je napomenuo kako i na tom području treba doći do sređivanja tržišta, odnosno smatra da se cijene stanova trebaju polarizirati: "Ne mogu biti iste cijene starih i novih stanova, ili stanova u centru i na rubnim dijelovima grada. Očekujem da će na cijeni biti dobre lokacije."

RBA napravila dobar potez s prodajom stanova

Ranilović je pozdravio nedavno pokrenutu akciju prodaje stanova Raiffeisen Banke, iako smatra da to nije konačno riješenje. "Smatram da je taj potez dobar, ali isto tako smatram da bi cijene stanova na nekim lokacijama trebale biti niže", rekao je Ranilović.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika