13.03.2009. / 14:21

Autor: Katarina Zorić

Slovenci ljuti zbog rezolucije: 'Za sve su krivi ekstremni hrvatski lobisti'

Direktor Zavoda 25. lipnja 1991. godine Marjan Podobnik također je razočaran rezolucijom iako vjeruje da se slovenska diplomacija trudila da tekst diplomacije bude bolji

Jelko Kacin smatra kako Hrvatska neće završiti pregovore do kraja ove godineJelko Kacin smatra kako Hrvatska neće završiti pregovore do kraja ove godineRezolucija o napretku Hrvatske koju je jučer izglasao Europski parlament, vidno je razočarala Slovence. Slovenski europarlamentarac Jelko Kacin za sve krivi hrvatske lobiste: "U tekstu rezolucije nema nekih detalja koje smo u nju željeli uvrstiti. To su spriječili neki ekstremni zastupnici jer ih je tako nagovorila Hrvatska. To je dokaz da hrvatska Vlada još ne razumije što znači proces pristupanja Europskoj uniji niti što je to procedura međusobnog usklađivanja."

Kacin je uvjeren da će takav način političkog lobiranja imati negativne posljedice za Hrvatsku jer se, kako kaže, udaljuje od spoznaje da će na kraju morati pristati na kompromis o granici. Prema njegovu mišljenju, Hrvatska nema izgleda tehničke pregovore s EU-om završiti do kraja ove godine jer, kako kaže, presporo ide dogovor oko medijacije koju je predložila Europska komisija.

Direktor Zavoda 25. lipnja 1991. godine Marjan Podobnik također je razočaran rezolucijom iako vjeruje da se slovenska diplomacija trudila da tekst diplomacije bude bolji. "Donesena rezolucija je slaba i neće omogućiti rješenje naših graničnih pitanja, niti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora", rekao je Podobnik.

Službenoj slovenskoj politici je prigovorio dugotrajno neaktivnost zbog koje nije uspjela uvjeriti europsku i svjetsku javnost uvjeriti da je "Hrvatska na granici radila jednostrane korake". Podobnik od Hrvatske očekuje da se povuče "s okupiranih dijelova slovenskog mora i kopna", a od slovenske vlade traži da upozori Hrvatsku i europske sugovornike da političkim lobiranjem neće doći do cilja, odnosno do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika