13.03.2009. / 14:51

Autor: Katarina Zorić

Autoindustrija na koljenima: U Europi oštar pad prodaje automobila

U Francuskoj je prošloga mjeseca prodaja smanjena za 13,2 posto, u Španjolskoj za 48,8 posto, Italiji za 24,4 posto, a u Britaniji za 21,9 posto

Europska proizvodnja automobila u ovoj godini smanjit će se za 25 postoEuropska proizvodnja automobila u ovoj godini smanjit će se za 25 postoEuropsko tržište automobila suočava se s ogromnim posljedicama krize. Najnoviji podaci Udruženja europskih proizvođača automobila pokazuju da je prošloga mjeseca u Europi prodano 968.159 automobila, što je pad za 18,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Skok prodaje zabilježen je jedino u Njemačkoj, Luksemburgu i Poljskoj. U Njemačkoj je prodaja porasla za 21,5 posto zahvaljujući državnim poticajima za zamjenu starih vozila za nove ekološki prihvatljivije modele.Luksemburg je zabilježio rast prodaje od 0,3 posto, a Poljska 7,3 posto.

U svim drugima zemljama koje su bile obuhvaćene ispitivanjem uočen je znatan pad prodaje. Primjerice, u Francuskoj je prošloga mjeseca prodaja smanjena za 13,2 posto, u Španjolskoj za 48,8 posto, Italiji za 24,4 posto, a u Britaniji za 21,9 posto.

Udruženja europskih proizvođača automobila već je ranije upozorilo da će se europska proizvodnja automobila u ovoj godini smanjiti za 25 posto zbog problema koje je toj industriji donijela globalna ekonomska kriza.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika