15.03.2009. / 09:09

Autor: Mateja Šarlija

Razmislite još jednom: 10 jako korisnih loših stvari

Ne zafrkavamo vas, istina je da u svakoj lošoj stvari ima i nešto dobro (ok, i obrnuto), no pročitajte i naš popis i saznajte zašto su negdašnji big no, no postali današnji yes,yes. Recimo, jeste li znali da određeni sastojci u marihuani mogu smanjiti upalne procese koji uništavaju moždane stanice i dovode do oboljenja

1.) Pivo

Tko kaže da je sunce nužno štetno!?Tko kaže da je sunce nužno štetno!?Nova istraživanja pokazala su da sada i pivo možemo svrstati uz bok nekim alkoholnim napitcima za koje je već poznato da mogu pozitivno utjecati na zdravlje, poput primjerice crnog vina. Naravno, ne sugeriramo da čašu Pinot Noire-a bogatog antioksidansima zamjenite kriglom omiljenog piva, no ako ništa drugo, barem ćete u toj krigli moći uživati mirne savjesti. Naime, dokazano je da pivo može poboljšati rad srca i krvnih žila, ali samo ako se konzumira u umjerenim količinama.

2.) Ljutnja

Ako pripadate skupini onih koji su skloni nakupljati bijes u sebi sve dok ne eksplodiraju...ispišite se iz tog kluba. Dokazano je da je zdravo s vremena na vrijeme iskazivati ljutnju jer to može biti dobra alternativa strahu, nervozi i malodušju koje nas obuzima kad se suočimo s nekim problemom. Ipak, kao i u prethodnom primjeru, treba paziti na mjeru jer je također dokazano da ukoliko ljutnja traje duže vrijeme, to može naškoditi krvnom tlaku, plućima, pa i prouzročiti nesanicu.

3.) Kava

Dugo se polemiziralo oko učinka kave na čovjekovo zdravlje. Međutim, u posljednje vrijeme kao da je postignut konsenzus koji ipak više ide u prilog onima koji uživaju u svojem jutarnjoj 'lift' dozi. Naime, dosad su već različita nevezana istraživanja pokazala da je kava bogat izvor antioksidansa, kao i to da može smanjiti rizik od šećerne bolesti. Neki sastojci u zrncima također ublažavaju cirozu jetre i pankreatitis što će zacijelo razveseliti one koji vole tulumariti čitavu noć prije nego što ujutro popiju svoju šalicu.

4.) LSD

Samo da napomenemo na samom početku- ovdje nam ni u kojem slučaju nije cilj promicati drogu, no ne možemo niti ignorirati znanstvene spoznaje koje na LSD bacaju sasvim novo svjetlo. Naime, jedno istraživanje otkrilo je da LSD, ukoliko ga se daje u manjim dozama, može pomoći teškim alkoholičarima pri odvikavanju, a u manjoj mjeri spriječiti i povratak u ovisnost. Istraživanje je prvi put provedeno prije nekoliko desetaka godina i od tada mnogi ispitanici čiji se oporavak pratio u međuvremenu nisu okusili ni kap alkohola. Zanimljivo je to otkriće koje zahtjeva ipak još mnogo proučavanja, pa se nemojte samostalno odvažiti LSD upotrijebiti kao 'pomoćno sredstvo' za odvikavanje od alkohola.

5.) Sunčeve zrake

Svi volimo sunce. Sunce je nužno za život, no liječnici posljednjih godina sve više upozoravaju na njegovo štetno djelovanje jer, ukoliko se previše izlažemo, možemo dobiti rak. Ipak, i liječnici bi mogli uskoro promijeniti svoj stav prema sunčevim zrakama. Naime, testiranja pokazala su da bi zrake sunca mogle pozitivno djelovati na astmatičare jer suzbijaju imunološke reakcije koje uzrokuju astmu. Iako su testiranja provedena na miševima, znanstvenici vjeruju da bi se u budućnosti takva terapija mogla primjeniti na ljude. Dokazano je i da sunčevo svjetlo, makar i indirektno- u slučaju da smo npr. zaklonjeni pod strehom, može popraviti raspoloženje. Također pomaže i ljudima na poslu da lakše prevladaju popodnevni umor.

6.) Crvi

Ne, nije zabuna. Iako uglavnom izazivaju grozu i gađenje, možda promjenite mišljenje kad čujete da vam mogu spasiti život. Ove ljigave ličinke najnoviji su znanstveni 'čudotvorni lijek', a kao jedino 'živo medicinsko sredstvo' odobrila ih je čak i „Food & Drug Administration", američka savezna agencija zadužena za nadzor prehrambenih i medicinskih proizvoda. Naime, crvi imaju ulogu dezinficiranja težih rana jer proždiru bakterije i mrtvo tkivo stimulirajući na taj način i zacijeljivanje rane.

7.) Marihuana

Evo još jednog nezakonitog stimulansa na popisu korisnih stvari. Ipak, i ovaj put za to postoji medicinsko opravdanje- još kakvo! Nevjerojatno, ali marihuana za koju se dosad uglavnom smatralo da je 'krivac' za slabljenje memorije, sad se spominje kao sredstvo sposobno da spriječi Alzheimerovu bolest. Naime, određeni sastojci u marihuani mogu smanjiti upalne procese koji uništavaju moždane stanice i dovode do oboljenja. Međutim, i ova je studija provedena na miševima, tako da preporučamo da prije nego što sami počnete s 'preventivom' ipak pričekate dok se to ne potvrdi za ljude.

8.) Crveno vino

U spriječavanju Alzheimera može pomoći i crveno vino. Prema najnovijim istraživanjima, ključan sastojak je antioksidans nazvan resveratrol kojeg ima u 'kožici' bobica grožđa. Taj se sastojak povezuje i sa povećanom tjelesnom izdržljivošću te smanjenjem rizika od oboljenja desni. Ako svemu tome pridodamo i dosadašnje spoznaje o blagotovornom djelovanju crvenog vina na spriječavanje rizika od raka te na krvožilni sustav, taj napitak bi možda s pravom mogli nazvati 'eliksirom života'. Ukoliko ste se pitali kako to da je baš crveno vino tako zdravo ako resveratrol sadrži i crveno i bijelo grožđe, odgovor je jednostavan- bijelo se vino fermentira nakon što je 'kožica' uklonjena, pa je tako i koncentracija tog sastojka u bijelom vinu manja.

9.) Čokolada

Slično kao vino, i čokolada smanjuje rizik od raka i sprečava začepljenje arterija. Iz dana u dan studije otkrivaju i neka nova 'dobročinstva' te neodoljive namirnice, tako da čokoljupci doista mogu likovati. Najnovije je otkriće da čokolada može čak ubrzati dotok krvi u mozak, pa i spriječiti senilnost. U svakom slučaju, ako se odlučite za takvu 'terapiju', držite se što većeg postotka kakaa. Obična mliječna čokolada s povećom koncentracijom šećera neće vam pomoći baš ništa.

10.) Seks

Ako ste kojim slučajem ovisni o seksu toliko da ste već skloni tretirati to kao bolest- pričekajte. Savjest vam može umiriti činjenica da je seks jedna od najboljih anti-stres tearpija, da snižava kolesterol i poboljšava cirkulaciju. Uostalom, koga zavaravamo?
Kao da je ikome potrebna izlika za to.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika