16.03.2009. / 07:55

Autor: Katarina Zorić

Licemjerni Slovenci: Blokiraju Hrvatsku, a Balkan žele što prije u EU

Slovenija i Italija upozoravaju Europsku Uniju da ne smije odustati od integracije zapadnog Balkana u EU te da bi Unija i dalje trebala veliku pozornost posvetiti jugoistoku Europe i širenju slobode, demokracije, mira, stabilnosti i prosperiteta u toj regiji

Slovenski ino ministar Samuel ŽbogarSlovenski ino ministar Samuel ŽbogarTalijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini i njegov slovenski kolega Samuel Žbogar poslali su zajedinčko pismo kolegama iz drugih država EU u kojemu, među ostalim, stoji:

Slovenija i Italija upozoravaju Europsku Uniju da ne smije odustati od integracije zapadnog Balkana u EU te da bi Unija i dalje trebala veliku pozornost posvetiti jugoistoku Europe i širenju slobode, demokracije, mira, stabilnosti i prosperiteta u toj regiji.

Takvo zauzimanje Slovenije koja uporno blokira Hrvatsku zvučio u najmanju ruku ironično.

"Najveći doprinos perspektivi regije Slovenija može dati dobrim primjerima, odblokiranjem pregovora s Hrvatskom. Ovo što ona danas radi već ima posljedice za cijelu regiju. Poruka koja se šalje je da svaka država može blokirati buduću, a za to ne mora imati razloga. Danas Slovenija blokira Hrvatsku, sutra Hrvatska može Srbiju, a poslije Srbija Kosovo. Ponašanje Slovenije očito nije u skladu s onim za što se ona zauzima", rekao je Jutarnjem listu jedan visoki diplomat članice EU.

Naglasio je i da Grčka želi brzu integraciju Balkana u Uniju, ali u praksi koči i najmanji napredak Makedonije na tom putu. Drugi pak diplomat cinično kaže da “Hrvatska ne smatra sebe dijelom Balkana” pa zato misli da Slovenija i Italija u tom pismu uopće ne spominju Hrvatsku, a snažno se zauzimaju za Srbiju. Kao konkretan korak pomoći “proeuropskim snagama u regiji” predlažu ukidanje vize za putovanje njihovih građana u države EU još ove godine.

Drugi diplomati misle da je sve manje zanimanje za Balkan država EU zabrinulo države koje su mnogo investirale u tu regiju. Izvori Jutarnjeg stoga smatraju da se Austrija, Italija, Slovenija i Grčka boje da će zaostajanje Balkana na putu prema EU ondje usporiti reforme i ugroziti i njihove investicije.

Budući da su i Italija i Slovenija veliki investitori u Srbiji, ali i u ostalim balkanskim državama, jasno je da se zalaganjem za te države zalažu zapravo za sigurnost svojih investicija.





Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika