16.03.2009. / 08:57

Autor: Katarina Zorić

Pomoć Srbiji: Sanader u Beograd nosi dokumente za približavanje EU

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU pohvaljuje takav potez, ocijenjujući ga neprocijenjivom vanjskopolitičkom gestom

Sanaderu je to treći posjet BeograduSanaderu je to treći posjet BeograduPremijer Ivo Sanader u petak putuje u Beograd gdje će vlastima ponuditi stotine dokumenata koje je Hrvatska morala prevesti u procesu približavanja EU, najavio je Dragoljub Mićunović, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Skupštine Srbije, koji je prošlog tjedna bio u posjetu Zagrebu, piše Jutarnji list.

"U razgovoru s hrvatskim dužnosnicima, a posebno s premijerom Sanaderom, istaknuto je da bi nam prije svega pomogli da ne prevodimo na stotine neophodnih dokumenata na čiji su prijevod oni potrošili oko milijun eura. Spremni su nam to pokloniti i to će premijer Sanader ponuditi kad dođe u posjet Srbiji 20. ožujka", rekao je Mićunović u intervjuu za srbijanski dnevnik Blic.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU pohvaljuje takav potez, ocijenjujući ga neprocijenjivom vanjskopolitičkom gestom. "Pomagali smo im na sasvim praktičnoj razini. Državna uprava je ta koja mora iznijeti lavlji dio posla oko približavanja EU i naši zaposlenici su im prenosili svoja iskustva. Kao što su nama u toj prvoj fazi najviše pomogli Slovenci", rekla je Vesna Pusić.

Milorad Pupovac smatra da premijer Sanader kasni s odlaskom u Srbiju i da je to trebao učiniti još prošlog ljeta, kad je proces proširenja EU zapao u krizu zbog propasti referenduma u Irskoj . Vrijeme za to je bilo u vrijeme krize lisabonskog ugovora, kad smo trebali reagirati obnovom odnosa Zagreba i Beograda i stvaranjem saveza za EU. Tada smo trebali pokazati da smo spremniji za ulazak u EU nego što nas se smatra", rekao je Pupovac Jutarnjem listu.

On je upozorio da će bez osmišljene suradnje perspektiva integracije jugoistoka Europe u EU biti usporena ili čak nemoguća.

Sanader putuje u Beograd nakon godinu dana blokade odnosa Hrvatske i Srbije.To je njegov treći posjet Beogradu, nakon 2004. i 2006. godine.




Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika