16.03.2009. / 09:55

Autor: Katarina Zorić

Šok u Srbiji: Dijelovi za Fiat Punto proizvodit će se u Hrvatskoj

Kako bi utješio šokiranu srpsku javnost, Ljubić je istaknuo kako je sasvim logično da će se samo vozilo koje se sastoji 10.000 dijelova raditi u mnogobrojnim tvrtkama

Dijelovi za Punto proizvodit će se u Hrvatskoj; Foto: Press OnlineDijelovi za Punto proizvodit će se u Hrvatskoj; Foto: Press OnlineTalijani su odlučili da će se, umjesto u Srbiji, dijelovi za Fiat Punto proizvoditi u Hrvatskoj. Takva odluka naljutila je Srbe koji su očekivali da će oni odraditi sav posao s obzirom na to da se Punto proizvodi u Kragujevcu.

Aleksandar Ljubić, Savjetnik direktora srpske Agencije za privatizaciju izjavio je za Press Online kako Talijani pregovaraju s nekoliko hrvatskih tvrtki koje su zainteresirane za proizvodnju dijelova za Punto. On je pojasnio da su mnoge srpske tvrtke ispale iz posla jer jeTalijanima najvažnije da proizvođači komponenti za Punto ispunjavaju standarde: Talijani prije svega žele kvalitetu i pouzdanost, ali i da su u što bližem okruženju zbog troškova transporta."

Kako bi utješio šokiranu srpsku javnost, Ljubić je istaknuo kako je sasvim logično da će se samo vozilo koje se sastoji 10.000 dijelova raditi u mnogobrojnim tvrtkama. "Fiatu je važno da što više kooperanata lokalizira da bi smanjio troškove transporta. U ovom poslu Fiat pregovara s velikim brojem domaćih i stranih tvrtki za proizvodnju akumulatora, guma, kablove, dijelova od plastike, metala", rekao je Ljubić.

Menadžer hrvatskog automobilskog klastera Branko Mihalić, kaže, međutim, da konkretna suradnja s hrvatskim tvrtkama nije realizirana. Napominje da se petnaestak tvrtki iz Hrvatske kvalificiralo za izradu dijelova za Punto i da su vrlo zainteresirane za taj posao, ali da još ništa još nije realizirano.


Predsjednik Samostalnog sindikata Zastava automobila Zoran Mihajlović kaže da su "nažalost hrvatske tvrtke pokazale veći interes za sklapanje punta od srpskih kooperanata". Mihajlović smatra kako taj posao zahtjeva velike investicije koje se u ovo vrijeme krize ne isplate.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika