16.03.2009. / 10:08

Autor: Nacionalova redakcija

Umro legendarni sportski komentator Boris Mutić

Bio je jedan od najlegendarnijih televizijskih ličnosti na području bivše Jugoslavije, a cijeli profesionalni vijek posvetio je sportu

Boris MutićBoris MutićNakon duge i teške bolesti, u zagrebačkoj bolnici Merkur, umro je doajen hrvatskog sportskog novinarstva Boris Mutić. Mutić je rođen 1939 godine, a osebujnu profesionalnu karijeru započeo je 1966. godine.

Iza njega je 45 godina profesionalne karijere novinara, reportera i komentatora.

Bio je jedan od najlegendarnijih televizijskih ličnosti na području bivše Jugoslavije, a cijeli profesionalni vijek proveo je radeći za HRT, odnosno za nekadašnji RTZ, gdje je kao jedan od pionira sportskog reporterstva na televiziji predstavljao veliki utjecaj na kasnija imena iz branše.

Izravno je prenosio 22 sporta. U bogatoj karijeri 'sudjelovao' je u šest ljetnih i sedam zimskih Olimpijskih igara, šest Svjetskih nogometnih prvenstava, od Njemačke 1974. do SAD 1994., i vjerojatno većinu drugih eminentnijih sportskih događaja u drugoj polovici 20. stoljeća. U mirovinu je otišao prije nekoliko godina, nastavivši pritom i dalje sa pisanjem o sportu.

Mutić je rođen u Karlovcu. Nakon Učiteljske škole u Zagrebu, diplomirao je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Već tijekom posljednje godine fakulteta pokazao je afinitet prema sportskom novinarstvu. Presudan je bio susret sa tadašnjim glavnim urednikom Televizije Zagreb Markom Vojkovićem, koji ga je pozvao da im se pridruži.

Brojne Mutićeve nagrade

Boris Mutić dobio je recentnih godina brojne nagrade i priznanja za svoj doprinos u sportu. Uručena mu je nagrada Hrvatskog zbora sportskih novinara za televizijsko novinarstvo. Dodijeljeno mu je Zlatno pero Društva novinara Hrvatske . 1997. godine dobio je nagradu za prijenos Olimpijskih igara u Atlanti a nagradu za životno djelo 2000. godine. 2004. postao je vlasnik posebnog priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za novinarski doprinos u promicanju sportskih vrijednosti.

Vezane vijesti

Odlazak legende: Posljednji oproštaj od Borisa Mutića

Odlazak legende: Posljednji oproštaj od Borisa Mutića

Članovi obitelji, prijatelji, sportski novinari, bivši i sadašnji sportaši te sportski djelatnici i poštovatelji njegova rada oprostili od uglednog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika