16.03.2009. / 10:43

Autor: Katarina Zorić

Burzovni krah: Todorić u 14 mjeseci izgubio nevjerojatnih 16 milijardi kuna

Početkom ove godine dionice Todorićevih tvrtki, koje posluju u sklopu konecerna Agrokor, na burzi su vrijedile nešto više od pet milijardi kuna, a početkom prošle godine oko 19 milijardi kuna

Todoriću je ove godine zaradu donio samo portfelj dionica ŽitnjakaTodoriću je ove godine zaradu donio samo portfelj dionica ŽitnjakaIvica Todorić, vlasnik Agrokora, najveći je gubitnik među burzovnim tajkunima. Naime, tvrtke iz njegova koncerna Agrokor u prva tri mjeseca ove godine izgubile su 2,33 milijarde kuna vrijednosti - dionice Todorićevih tvrtki danas vrijede 3,75 milijarde kuna, piše Business.hr.

Početkom ove godine Todorićev paket dionica vrijedio je nešto više od pet milijardi kuna, a početkom prošle godine oko 19 milijardi kuna. To znači da je u nešto više od godinu dana Todorić olakšan za 16,43 milijarde kuna.

Najveći gubitak Todoriću je donio Konzum - 1,28 milijardi. Ledo mu je umanjio portfelj za 402 milijuna kuna, a Jamnica za 269,9 milijuna kuna. Problema je bilo i sa Tiskom kojemu je vrijednost dionica smanjena sa 316 na 244 kune ili 22 posto, što je ukupan pad vrijednosti dionica 92,7 milijuna kuna. Belje je od početka godine palo za 206 milijuna kuna, Zvijezda 52,6 milijuna kuna, Mlinar 31,61 milijun kuna, a Pik Vinkovci 6,74 milijuna kuna.

Todoriću je ove godine zaradu donio samo portfelj dionica Žitnjaka, koje su od početka godine porasle za 10 posto.

Uz Todorića, najveći gubitinici među burzovnim tajkunima su i čelnik rovinjskog Adrisa Ante Vlahović koji je od početka ove godine lakši za 227,8 milijuna kuna, Emil Tedeschi 893 milijuna te većinski vlasnik Franka Milan Artuković 129 milijuna kuna.

Od početka godine vrijednost dionica pala je prosječno čak 25 posto, a toliko su smanjeni i portfelji čelnika te većinskih dioničara kompanija. Ukupni gubici portfelja najvećih burzovnih tajkuna iznose više od 3,37 milijarde kuna, i to nakon lanjskog pada za više od 20 milijardi kuna.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika