Objavljeno u Nacionalu br. 696, 2009-03-17

Autor: Eduard Šoštarić

PODRŠKA IZ ELIZEJSKE PALAČE

Hrvatska nova miljenica Francuske

Savezništvo s Francuskom nije došlo preko noći, ono je rezultat političkih, gospodarskih i vojnih interesa obiju država

Na nedavno održanom sastanku u Parizu, francuski premijer Nicolas Sarkozy obećao je podršku hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu čim Hrvatska pristane na medijaciju EU pod
vodstvom Marttija AhtisaarijaNa nedavno održanom sastanku u Parizu, francuski premijer Nicolas Sarkozy obećao je podršku hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu čim Hrvatska pristane na medijaciju EU pod vodstvom Marttija AhtisaarijaNa nedavnom sastanku u Parizu hrvatski premijer Ivo Sanader dobio je jasnu poruku od francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da će se Francuska založiti za deblokadu pregovara s Hrvatskom čim Hrvatska pristane na medijaciju EU pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, te da će Francuska podržati načelo međunarodnog prava u rješavanju spora sa Slovenijom, doznao je Nacional iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova. Praktično, to znači da je trenutačno najmoćnija članica EU stala iza Hrvatske, što je Sanaderu jasan znak da bi se Hrvatska na sličan način kao što je to slučaj s Francuskom, uz poduzimanje nove diplomatske ofenzive, trebala vezati za još poneku važnu članicu EU radi deblokade pregovora, prije svega Njemačku.

Hrvatska je postala miljenicom Francuske, a razloga je nekoliko. Prije svega, Hrvatska je na vrijeme uočila da bi suradnja s Francuskom na vojnom planu, kao što je to bio slučaj i sa SAD-om, mogla biti pokretač sveopćih odnosa dviju zemalja. Francuski vojnoindustrijski div "Thales" ugrađivat će komunikacijsku opremu u 126 hrvatskih borbenih oklopnih vozila AMV, koja će proizvoditi konzorcij "Đuro Đaković - specijalna vozila" iz Slavonskog Broda i finska "Patria". Nadalje, vrlo je vjerojatno kako bi i "Thalesov" minobacač mogao biti ugrađen na ista vozila, doznali smo neslužbeno u MORH-u.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec potpisao je 7. kolovoza 2008. u ime hrvatske vlade Memorandum o sporazumijevanju s francuskim "Thalesom" o njegovu ulasku u vlasničku strukturu splitske tvrtke PCE Split. Riječ je o dosad najvećem ulasku stranog vojnoindustrijskog konzorcija u hrvatsku namjensku industriju, odnosno joint venture ugovoru. Ulaskom "Thalesa" u PCE Split splitska tvrtka u državnom vlasništvu moći će proizvoditi radiokomunikacijsku opremu za hrvatske oružane snage i prije svega zemlje Bliskog istoka i Mediterana. Ugovor će omogućiti PCE-u velik tehnološki napredak, ulazak u društvo proizvođača vrhunske elektroničke tehnologije za vojne namjene, te izlazak na svjetsko tržište. Kad se već govori o zemljama Mediterana, gdje Francuska ima velik utjecaj, treba spomenuti i činjenicu da hrvatska tvrtka "Adria Mar" potpuno remontira libijske brodove obalne straže i ratne mornarice koji su se gradili i opremali u francuskim brodogradilištima.VISOKI PREDSTAVNIK
EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana, sa Jean-Pierreom Jouyetom, državnim tajnikom za europska pitanja u francuskom ministarstvu vanjskih poslovaVISOKI PREDSTAVNIK EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana, sa Jean-Pierreom Jouyetom, državnim tajnikom za europska pitanja u francuskom ministarstvu vanjskih poslova

Vraćanje Francuske u zapovjednu strukturu NATO-a nakon desetljeća izbivanja te otvaranje vojnih zračnih baza u arapskim zemljama pokazali su da Francuska dobiva sve više na vojnom značaju, a osobito kad su u pitanju obrambene snage EU, gdje Francuska ima vodeću ulogu.

Hrvatska je prošle godine prihvatila francusku inicijativu za slanjem mirovnih snaga EU u Čad, pa je tako poslala 15 elitnih vojnika Bojne za specijalna djelovanja, za što su Francuzi izrazili zahvalnost u nekoliko navrata, jer je Hrvatska među rijetkim zemljama izvan EU koja je poslala svoje vojnike u Čad. Slično je učinjeno prošlotjednom odlukom hrvatske vlade da pošalje u sklopu kontingenta EU i pet hrvatskih časnika i dočasnika u misiju "Atalanta", kojoj je cilj sprečavati napade somalijskih pirata na brodove trgovačke mornarice u Adenskom zaljevu.



Ne treba zaboraviti i informaciju kako je nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines sredinom 2008. od europskog proizvođača zrakoplova Airbus naručio četiri nova zrakoplova tipa A319 približno vrijedna 200 milijuna eura. Odluka o kupnji četiriju novih zrakoplova dijelom je bila svakako povezana s francuskim predsjedanjem Europskoj uniji u drugoj polovini 2008., odnosno jačanjem hrvatske pozicije spram Francuske, što bi za rezultat imalo ubrzavanje hrvatskog pregovaračkog procesa za pristupanje EU do kraja 2009. Odluka o kupnji zrakoplova morala je biti dobro tempirana, jer svaka takva kupnja među ostalim služi i ostvarivanju važnih političkih ciljeva, što nije nikakva novost u svijetu.

Francuski predsjednik Sarkozy ponovno želi vratiti Francusku na Balkan, jer se Francuska zbog američkog utjecaja nije dobro pozicionirala kod novih članica EU s istoka Europe, pa je razumljivo da Hrvatska kao predvodnica ostatka Balkana dobiva na značaju. Radi se o tome da Francuska već duže vrijeme Hrvatsku percipira ekonomski i politički kao najstabilniju državu na tom području. Zbog francuske inicijative za osnivanje Mediteranske unije, u kojoj bi se našle zemlje bliske Francuskoj sa sjevera Afrike kao što su Alžir, Maroko, Libija i druge, Hrvatska zbog dužine jadranske obale dobiva strateški značaj kao zemlja koja bi bila poveznica s francuskim interesima u Africi, jer Jadransko more najbliža su vrata Europe za zemlje Bliskog istoka i sjevera Afrike. Nije tajna kako bi jadranske luke trebale postati "vrata" Europe, te putem riječnog prometa povezivati prostore Jadrana i Dunava radi boljeg prijevoza roba. Najvažnije od svega, Hrvatska podupire francusku inicijativu koja je podijelila i Europu.

Slovenska blokada hrvatskog pregovaračkog procesa s EU traje mjesecima, a mogla bi i potrajati unedogled sudeći po najnovijim službenim izjavama slovenskih političara, pa je stoga nužno da Hrvatska repozicionira svoju vanjsku politiku spram EU, odnosno sasvim pragmatično odabere nekoliko najjačih i najmoćnijih saveznika koji će joj dati vjetar u leđa za što brži put prema članstvu. Francuska je, po svemu sudeći, trenutno najmoćniji europski saveznik Hrvatskoj. Hrvatska vlada to je osjetila posljednjih nekoliko godina.

Tomu je svakako pridonijelo i slovensko ponašanje, jer Francuska zbog slovenske blokade nije ostvarila ciljeve tijekom svog šestomjesečnog predsjedanja, a to je bilo otvaranje svih pregovaračkih poglavlja EU s Hrvatskom. Jean-Pierre Jouyet, državni tajnik za europska pitanja u francuskom ministarstvu vanjskih poslova, tijekom službenog posjeta Hrvatskoj 10. travnja 2008. izjavio je kako je jedinstveno stajalište da predsjedanje Francuske Europskoj uniji bude odlučujuća faza u procesu pristupa Hrvatske EU.

Također, rekao je kako Francuska namjerava otvoriti sva preostala poglavlja s Hrvatskom. Francuzi nisu Slovencima zaboravili blokadu pregovora, među ostalim i zbog toga što se Francuska upravo u tom razdoblju predsjedanja EU htjela pokazati Europi i svijetu moćnom i odlučnom državom koja ostvaruje sve zacrtane ciljeve. Francuzi su hrvatskom državnom vrhu izrazili žaljenje što nisu ispunili obećano, ali su rekli kako će u sljedećem razdoblju učiniti sve kako bi hrvatski pristup EU bio deblokiran. Savezništvo s Francuskom nije došlo preko noći i ono je zapravo rezultat političkih, gospodarskih i vojnih interesa obiju država. O vojno-industrijskoj i obrambenoj suradnji već smo nešto rekli, ali nipošto nisu zanemariva ni francuska ulaganja u Hrvatsku.FRANCUSKA je pozdravila slanje hrvatskih vojnika u Čad, što je rijetkost među zemljama koje nisu članice Europske unijeFRANCUSKA je pozdravila slanje hrvatskih vojnika u Čad, što je rijetkost među zemljama koje nisu članice Europske unije

Francuska bankarska grupacija Société Générale kupila je sredinom 2006. milijardu eura vrijednu HVB Splitsku banku. Potom je 2007. francuski mljekarski div Lactalis kupio "Dukat" za nešto više od 2 milijarde kuna. Francuska vanjskopolitička ofenziva za jačanje njezina utjecaja i moći od dolaska Sarkozyja na čelo države ima konkretne posljedice i za odnose s Hrvatskom.

Francuska je danas jedna od najmodernijih država svijeta i stvarni je lider među europskim nacijama pa samim time i neformalni lider EU. Po dolasku predsjednika Nicolasa Sarkozyja na vlast 16. svibnja 2007. Francuska je snažno promovirala institucionalno jačanje EU te je bila najsnažniji promotor Lisabonskog sporazuma koji je donesen 13. prosinca 2007. pod portugalskim predsjedanjem, ali uz maksimalno zalaganje i napor Francuske. Bez punog angažmana predsjednika Sarkozyja Lisabonski sporazum nikada ne bi bio donesen, a njegovim donošenjem riješena je najveća institucionalna kriza EU koja je nastala neuspjehom, odnosno propašću prvog Ustava EU. Francuska je najveći zagovaratelj politike proširenja EU na Hrvatsku.

Stalna je članica Vijeća sigurnosti UN-a. Sagledavamo li ukupnu nacionalnu moć Francuske, zasigurno je po ujednačenoj uporabi diplomatskih, ekonomskih, informacijskih, tehnoloških i vojnih instrumenata nacionalne moći na drugom mjestu u svijetu, odmah iza SAD-a. Predsjednik Sarkozy snažan je promotor jačanja transatlanskog savezništva između EU i SAD-a, čime je ojačao i poziciju Francuske unutar NATO-a. Francuska se na sljedećom summitu NATO-a vraća u vojno-njegovu zapovjednu strukturu, iz koje je izišla 1966., što će joj s obzirom na njene kapacitete omogućiti snažan utjecaj na razvoj i transformaciju vojnih sposobnosti cjelokupnog NATO-a. Vjerojatno će jedan od dva strateška zapovjednika NATO-a biti francuski general. Po vojnim operacijama i razvoju vojnih sposobnosti EU Francuska je uvjerljivo vodeća nacija unutar EU, i to još od summita u Saint-Malou u prosincu 1998. kad je zajedno s Velikom Britanijom postavila kamen temeljac Europske sigurnosne i obrambene politike. Trenutačni predsjedavajući vojnog odbora EU je bivši načelnik glavnog stožera Francuskih oružanih snaga general Henri Bentégeat.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika