18.03.2009. / 12:18

Autor: Nacionalova redakcija

Marxov 'Kapital' kao opera: Radnici u Kini shvate da ih izrabljuju pa se pobune

Glavna tema opere biti će tvrtka u kojoj radnici počinju shvaćati da ih šef izrabljuje. Nakon toga, radnici prihvaćaju marksističke ideje te počinju 'djelovati'

Karl MarxKarl Marx"Kapital", najvažnije djelo Karla Marxa, uskoro bi trebao dobiti svoju verziju u operi, navodi britanski Telegraph. Kineski režiser He Nian planira početi s produkcijom sljedeće godine u Shanghaiu, a u operi bi trebalo biti elemenata broadwayskih mjuzikla i lasvegaških showova, koji prema riječima organizatora ne bi trebali iskriviti temeljnu poruku knjige. Iz tog razloga su producenti angažirali stručnjaka za ekonomiju s lokalnog sveučilišta, koji bi trebao osigurati da izvedba bude intelektualno dostojna marksističke doktrine.

Upravo zbog toga publika može očekivati priču koja će biti samo malo živahnija od originalnog "Kapitala", knjige od 1000 stranica, koja je iskušavala odanost i najvatrenijih komunista. Glavna tema opere biti će tvrtka u kojoj radnici počinju shvaćati da ih šef izrabljuje. Nakon toga, radnici prihvaćaju marksističke ideje te počinju 'djelovati'. Neki od njih pozivaju na pobunu, neki nastavljaju raditi, dok se drugi upuštaju u organizaciju sindikata. Režiser He Nian tvrdi da će operu biti zabavno gledati.

Kapital je najvažnije djelo Karla Marxa, prvi puta izdano 1867. godine. Iako knjiga ima tri sveska, Marx je doživio samo izlazak prvog. Za drugi i treći je napravio skice, te ih je nakon njegove smrti dovršio Friedrich Engels. Glavna tema knjige je kapitalizam. Prema Marxu kapitalizam se temelji na eksploataciji radnika. Poslodavci radnicima plaćaju tržišnu vrijednost za njihov rad, iako dobra proizvedena tim radom premašuju tu vrijednost. (M.B.)

Vezane vijesti

Povratak Marxu

Povratak Marxu

Radikalno političko pisanje donosi nekim europskim izdavačima iznenadne uspjehe usred dužničke krize. U Madridu, knjiga koja je ovaj tjedan ponovo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika