19.03.2009. / 07:16

Autor: Katarina Zorić

Ljuti zbog smanjenja plaća: Suci prijete još sporijim rješavanjem predmeta

Vlada je odlučila smanjiti sve plaće koje se isplaćuju iz proračuna. Smanjenje sudačkih plaća samo je uvod u smanjenje plaća najveće skupine od oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama

Predsjednik Udruge sudaca Đuro Sessa iznenađen je Vladinim potezom 
Predsjednik Udruge sudaca Đuro Sessa iznenađen je Vladinim potezom Nakon što je Vlada jučer odlučila srezati plaće sucima i pravosudnim dužnosnicima, počele su stuzati ljutite sudačke reakcije.

"Mi nismo državni dužnosnici niti imamo prava kao oni. Još 2000. smanjena nam je plaća za 10 posto, a ne ostvarujemo ni prava koja imamo po zakonu kao što su božićnice, regresi i drugi dodaci. To još nitko u Europi nije učinio", rekao je Jutarnjem listu predsjednik Udruge sudaca Đuro Sessa.

On procjenjuje da će rezanje plaća sucima rezultirati dodatnim odljevom sudaca u druge pravne profesije i još sporijim rješavanjem predmeta. Plaće su srezane i uskočkim sucima.

Iako je, prema pisanju Jutarnjeg, ministar pravosuđa Ivan Šimonović u nekoliko navrata pokušao objasniti premijeru Sanaderu kako nije dobro rezati plaće sucima, Vlada se ipak odlučila na taj korak.

Vlada je odlučila smanjiti sve plaće koje se isplaćuju iz proračuna. Smanjenje sudačkih plaća samo je uvod u smanjenje plaća najveće skupine od oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama.

Hrvatska Vlada jedina je u Europi koja reže plaće liječnicima, profesorima, sucima, policajcima i državnim činovnicima. Do kraja ove godine Vlada će na plaćama državnih i javnih službenika uštedjeti oko 1,4 milijarde kuna, na plaćama dužnosnika oko 13,7 milijuna kuna, a na sudačkim plaćama 65 milijuna kuna.

Izračuni pokazuju da će ukupne uštede na taj način dosegnuti oko 1,5 milijardi kuna. Već u travnju niže plaće trebalo bi dobiti oko 243.000 zaposlenih.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika