19.03.2009. / 07:47

Autor: Katarina Zorić

"Posjetom Beogradu Sanader će pokazati Bruxellesu što je pravo europsko ponašanje"

U Beogradu bi sutra trebao biti potpisan Protokol o suradnji Hrvatske i Srbije na putu u europske integracije. Iako su mediji najavljivali da Sanader dolazi u Beograd s mnoštvom dokumenata vrijednima milijun eura. koje je Hrvatska dosad uskladila sa standardima EU, to ipak nije slučaj

Premijer Ivo Sanader sutra putuje u BeogradPremijer Ivo Sanader sutra putuje u BeogradNakon pune dvije i pol godine hrvatski premijer Ivo Sanader sutra putuje u službeni posjet Beogradu. Sanaderov posjet obje zemlje iščitavaju kao događaj koji će političke odnose podići na višu razinu.

Naime, odnosi između Hrvatske i Srbije već neko vrijeme nisu na zadovoljavajućoj razini. Tome je pridonijela hrvatska angažiranost oko ulaska u EU, ali i hrvatsko priznanje Kosova.

Predviđanja su da će sutrašnji Sanaderov posjet otvoriti prostor za intenziviranje gospodarske suradnje, ali se ne očekuje sklapanje nekog velikog poslovnog ugovora, piše Večernji list.

S premijerom u Beograd idu i potpredsjednik Vlade Damir Polančec te predstavnici najvećih državnih tvrtki, HEP-a, Ine, Plinacra i Janafa. Očekuje se da će Plinacro razgovarati o priključenju Srbije na hrvatski plinovod, a Janaf o povezivanju naftnih pravaca. Kako se pretpostavlja, INA će otvoriti pitanje povrata svog vlasništva u Srbiji.

Sanaderov posjet Srbiji razmatra se i u kontekstu slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU. "Hrvatska i Srbija danas su u poziciji u kakvoj su bile Francuska i Njemačka poslije Drugog svjetskog rata. Rat nam je nanio duboke rane, ali moramo ih prevladati. Sanader će, među ostalim, posjetom Beogradu pokazati Bruxellesu što je to pravo europsko ponašanje i da se Slovenija ne ponaša europski", rekao je neslužbeno Večernjem listu jedan Sanaderov koalicijski partner.

U Beogradu bi sutra trebao biti potpisan Protokol o suradnji Hrvatske i Srbije na putu u europske integracije. Iako su mediji najavljivali da Sanader dolazi u Beograd s mnoštvom dokumenata vrijednima milijun eura. koje je Hrvatska dosad uskladila sa standardima EU, to ipak nije slučaj.

"Hrvatska je spremna pomoći svim zemljama regije, kako savjetom i potporom, tako i dokumentima koje smo tijekom godina preveli. Međutim, darivanje kompletne dokumentacije ne bi imalo smisla jer svaka država ima svoje specifičnosti", istaknuo je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika