19.03.2009. / 08:31

Autor: Katarina Zorić

Branitelji generala: Teško je očekivati odbacivanje optužnice u ovoj fazi

Luka Mišetić, branitelj generala Ante Gotovine, nije želio govoriti o argumentima kojima će osoporavati optužnicu. Tek je kratko najavio da će se koncentrirati na pitanje granatiranja, zapovjednu odgovornost i udruživanje u zločinački pothvat

Suđenje trojici generala počelo je 11. ožujka 2008Suđenje trojici generala počelo je 11. ožujka 2008Branitelji hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača danas će na posebnom ročištu pred Haškim sudom osporavati optužnicu koja tereti generale za zločine u Oluji.

Kako napominju branitelji, dosadašnja sudska praksa pokazuje da je u ovoj fazi postupka teško očekivati odbacivanje optužnice. Međutim, kažu da je današnje ročište prilika da sudskom vijeću pokažu stajalište obrane prema optužnici.

Luka Mišetić, branitelj generala Ante Gotovine, nije želio govoriti o argumentima kojima će osoporavati optužnicu. Tek je kratko najavio da će se koncentrirati na pitanje granatiranja, zapovjednu odgovornost i udruživanje u zločinački pothvat.

Višednevna posebna rasprave na kojoj će branitelji hrvatskih generala iznijeti svoje argumente u prilog odbacivanju optužnice, započinje sutra. Ako raspravno vijeće ne odbaci cijelu optužnicu, mjesec dana nakon tog posebnog ročišta obrana bi trebala iznijeti dokaze. Međutim, izvođenje dokaza obrane ipak bi moglo početi kasnije jer je u međuvremenu obrana tražila prekid suđenja na 90 dana.

Suđenje trojici generala počelo je 11. ožujka 2008. Optužnica ih tereti da su se zajedno s hrvatskim političkim i vojnim vrhom udružili u zločinački pothvat, čiji je cilj bio progon srpskih civila tijekom i nakon Oluje u kolovozu 1995. godine.

Kako tvrdi tužiteljstvo, taj progon počinjen je ponajprije neselektivnim granatiranjem civila, koji su tako zastrašeni i natjerani u masovni odlazak iz do tada okupiranih područja Hrvatske.

U dosadašnjem suđenju tužiteljstvo je u svom dijelu dokaznog postupka izvelo 78 svjedoka.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika