19.03.2009. / 09:30

Autor: Katarina Zorić

"Hrvatska sigurno neće učiniti Srbiji ono što Slovenija čini Hrvatskoj na putu u EU"

Kuprešak je istaknuo kako dvije države postaju svjesne potrebe komunikacije i razvijanja odnosa na osnovu strateških interesa

Željko Kuprešak, hrvatski veleposlanik u Srbiji; Foto: BlicŽeljko Kuprešak, hrvatski veleposlanik u Srbiji; Foto: Blic"Hrvatska želi pomoći Srbiji u njenom procesu približavanja EU jer odnosi između Hrvatsje i Srbije predstavljaju temelj stabilnosti i napretka regije. Tijekom sutrašnjeg posjeta hrvatskog premijera Iva Sanadera razgovarat ćemo o svim otvorenim pitanjima koja stoje pred nama. Ovaj posjet neće ih riješiti, ali ćemo dati poticaj da se neke stvari počnu riješavati nakon što smo posljednje dvije, tri godine bili u velikom zastoju", izjavio je za srbijanski Blic Željko Kuprešak , hrvatski veleposlanik u Srbiji.

Kuprešak je istaknuo kako dvije države postaju svjesne potrebe komunikacije i razvijanja odnosa na osnovu strateških interesa. "I Hrvatska i Srbija žele biti punopravne članice EU i tu, na osnovu solidarnosti, možemo naći puno zajedništva. I na ekonomskom planu postoji niz dodirnih tačaka", rekao je hrvatski veleposlanik u Beogradu.

Na pitanje je li Hrvatskoj sugerirano iz Bruxellesa obnavljanje odnosa sa Srbijom, Kuprešak je odgovorio: " Na poteze hrvatske i srpske strane nije bilo utjecaja iz Bruxellesa. Ne treba nam Bruxelles da zaključimo kako probleme trebamo riješavati bilateralno jer, ako sami nismo u stanju to zaključiti, onda nismo ni zaslužili EU. Vjerujem da će EU pozdraviti naše poteze."

Kuprešak je u razgovoru za Blic naglasio kako Hrvatska sigurno neće učiniti Srbiji ono što Slovenija čini Hrvatskoj na putu u EU. Rekao je i kako Hrvatska može Srbiji prenijeti svoja iskustva iz procesa približavanja prema EU.

Na pitanje novinara hoće li se sutra otvarati pitanje tužbe i kontratužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Kuprešak je rekao: "Više želimo razgovarati o budućnosti. Naravno da moramo razgovarati i o onome što nas muči i što je dio prošlosti koja je bila bolna, krvava i kontroverzna u tumačenju što se dogodilo. Međutim, međunarodni zakonodavni okvir je dobar za riješavanje onoga oko čega se ne možemo složiti."

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika