20.03.2009. / 09:20

Autor: Hrvoje Šimičević

Nakon dvije godine ignoriranja, Pravni fakultet počeo poštivati sudove

Na kraju je vodstvo fakulteta ipak odlučilo poštovati niz odluka Općinskog i Županijskog suda. Vratili su je na posao, a zbog činjenice da se od 2002. godine znatno toga promijenilo i informatiziralo, ona trenutačno pohađa tečajeve preko kojih se upoznaje sa novim sustavom rada

Dekan Pravnog fakulteta Josip KregarDekan Pravnog fakulteta Josip KregarNedugo nakon što je nacional.hr objavio priču o referentici Pravnog fakulteta koja je protupravno otpuštena prije punih sedam godina, ona je nedavno vraćena na svoj stari posao. Zaposlenicu koja je do 2002. godine radila kao voditeljica referade fakulteta, otpustio je tadašnji dekan Davor Krapac, što se pokazalo kao pravno neutemeljena odluka. Naime, od tada je ovaj slučaj uz promjenu četiri dekana prošao sve instance sudova, koji su redom presuđivali u njezinu korist, da bi u travnju 2007. godine došla i pravomoćna presuda o njezinom povratku na isto radno mjesto.

No, odluke hrvatskog pravosuđa sve do prije dva tjedna, vodstvo fakulteta odbijalo je provoditi. Redom su se oglušivali na pravomoćne presude, nisu joj isplaćivali plaću, pa je Županijski sud donio odluku o ovrsi, a odvjetnik oštećene stranke podnio je protiv aktualnog dekana Josipa Kregara kao pravnog predstavnika fakulteta kaznenu prijavu. Pravni fakultet nije ju želio vratiti vratiti na posao pod obrazloženjem da se njezina stara pozicija stubokom promijenila, odnosno informatizirala, za što ona 'nije bila stručno osposobljena'. Stoga su joj u nudili drugi posao.

No, do dogovora nije došlo, jer je sud presudio da se vrati na istu funkciju sa identičnim ugovorom o radu. Na kraju je vodstvo fakulteta ipak odlučilo poštovati niz odluka Općinskog i Županijskog suda. Vratili su je na posao, a zbog činjenice da se od 2002. godine znatno toga promijenilo i informatiziralo, ona trenutačno pohađa tečajeve preko kojih se upoznaje sa novim sustavom rada. Treba napomenuti i kako trenutačno na toj poziciji radi dvoje ljudi, suprotno Statutu fakulteta, pošto je fakultet odlučio da neće premjestiti dosadašnjeg voditelja referade.

Upornost Pravnog fakulteta da tijekom dvogodišnjeg razdoblja odbija vratiti jednu zaposlenicu na mjesto gdje je prije radila, vjerojatno će ih stajati i značajnih financijskih sredstava. Od datuma pravomoćne presude do danas, dug prema bivšoj djelatnici na ime osobnih dohodaka popeo se na oko 170 tisuća kuna. Osim toga, naknadno bi se mogao pokrenuti odvojeni sudski proces o obeštećenju za razdoblje od 2002. godine do 2007. godine. Kako doznajemo, vodstvo fakulteta i zaposlenica koja je finalno dobila satisfakciju povratkom na posao, trenutačno pregovaraju o nagodbi za financijsku naknadu.

Vezane vijesti

Odakle im novac? Odgovor tek nakon izbora

Odakle im novac? Odgovor tek nakon izbora

Novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ostavlja mogućnost neotkrivanja načina financiranja izbornih kampanja sve do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika