24.08.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

JOHANNESBURG

ZA SUMMIT U JOHANESBURGU NAJAVLJENE RASPRAVE, NE I POTPISIVANJE SPORAZUMA

Na Summitu bi ipak trebala biti prihvaćena »Deklaracija iz Johannesburga« i »Plan pokretanja« Agende 21 iz Rija. Sadržaj ovih dokumenata koncipiran je kao okvir svim budućim sporazumima kojima bi se trebale smanjiti nejednakosti sjevera i juga te zaštititi prirodni izvori.

Ni jedan novi sporazum o okolišu neće biti potpisan na svjetskom Summitu u Johanesbergu, koji počinje u ponedjeljak što je razočaralo brojne nevladine organizacije i ekološka udruženja. Tako je i prije početka Summita središnja tema neuspjeli pokušaj UN-a da planetarnim raspravama o siromaštvu pomogne nerazvijenim zemljama. Nakon neuspješne pripremne konferencije početkom lipnja na Baliju, američki Sierra Club i druga ekološka udruženja summit ocjenjuju »najavljenom propasti«. Predsjednik najveće svjetske sile George Bush još je prošli tjedan izjavio kako on Summitu neće prisustvovati, što je izazvalo niz kritika na račun američkog predsjednika. Iako je predsjednik Europske komisije Romano Prodi rekao da za zaključivanje velikih političkih sporazuma nije pogodan trenutak, na Summitu bi ipak trebala biti prihvaćena »Deklaracija iz Johannesburga« i »Plan pokretanja« Agende 21 iz Rija. Sadržaj ovih dokumenata koncipiran je kao okvir svim budućim sporazumima kojima bi se trebale smanjiti nejednakosti sjevera i juga te zaštititi prirodni izvori.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika