20.03.2009. / 10:22

Autor: Katarina Zorić

Srpski mediji: Sanader će donijeti dokumente i to je pozitivna gesta

Najavu da će Hrvatska Srbiji pokloniti stotine dokumenata o procesu približavanja EU, srbijanski mediji ocjenjuju kao pozitivnu gestu

Sa Sanaderom u Beograd stiže i potpredsjednik Vlade Damir PolančecSa Sanaderom u Beograd stiže i potpredsjednik Vlade Damir PolančecSrbijanski mediji danas izvještavaju o Sanaderovom posjetu Beogradu. Kako navode, Sanader će se sastati s predsjednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, a na dnevnom redu razgovora naći će se otvorena pitanja povratka izbjeglica, imovine, nestalih, zaštite nacionalnih manjina te gospodarske i energetske suradnje.

B92 donosi izjavu hrvatskog političkog analitičara Davora Gjenera koji je rekao kako je Hrvatska konačno shvatila da je njen interes da Srbija što prije uđe u proces europskih integracija, kao i da u budućoj regionalnoj infrastrukturi ne treba tražiti nikakav oblik pozicije lidera.

Gjenero je istaknuo da se u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina vide pomaci kada je u pitanju odnos prema srpskoj zajednici: “Polako se među političkom elitom stvara kritična masa onih koji su svjesni da pitanje povratka srpskih izbjeglica i uređenja srpskog pitanja nije samo stvar manjinske, već i razvojne politike.”

Najavu da će Hrvatska Srbiji pokloniti stotine dokumenata o procesu približavanja EU, srbijanski mediji ocjenjuju kao pozitivnu gestu. Napominju da su Hrvatskoj dobri odnosi sa susjedima postali važni nakon što je Slovenija blokirala hrvatsko približavanje EU. Stvaranje europskog savezništva Srbije i Hrvatske, pišu beogradski mediji, važno je upravo kako bi zemlje regije dobile određenu sigurnost da im se neće dogoditi slična blokada, a koristit će Hrvaskoj kako bi pokazala Bruxellesu da ima dobre odnose sa susjedima.

Srbijanski mediji navode da su učinci normalizacije odnosa najvidljiviji na ekonomskom planu. "Hrvatske kompanije su otvorile svoja predstavništva u Srbiji, a robna razmjena iznosi gotovo milijardu dolara. Hrvatski turistički radnici nadaju se da će srpski gosti spasiti ovogodišnju turističku sezonu u Hrvatskoj kojoj prjeti globalna ekonomska kriza", objavio je B92.

Ističe se kako sa Sanaderom dolaze i predstavnici najjačih hrvatskih energetskih tvrtki kao što su INA, HEP, Janaf i Plinacro s ciljem da poboljšaju gospodarsku suradnju Hrvatske i Srbije te da pronađu zajedničke interese.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović smatra da dolazak hrvatskog premijera Ive Sanadera ima simboličan značaj. "Postoji nešto što je zajedničko, a to je da je i Hrvatskoj i Srbiji potrebno da pred međunarodnom javnosti pokažu da znaju biti normalni i dobri susjedi", rekao je Mićunović za B92.

"I Europskoj uniji je iznimno važno da zbog sigurnosti odnosi među susjedima budu dobri. Mi moramo pokazati da smo sposobni za održavanje normalnih odnosa, bez obzira na mnoge probleme koji ostaju među nama i koji nisu riješeni", napomenuo je Mićunović.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika