20.03.2009. / 11:24

Autor: Katarina Zorić

Višak radne snage: Jandroković tjera 300 diplomata, Vukelić 1000 vojnika

U Ministarstvu kažu da bi smanjenje broja zaposlenih trebalo biti provedeno do kraja mandata ministra Jandrokovića, ali najveći broj njih morat će otići tijekom 2009. i 2010. godine

Jandroković planira do kraja svoga mandata broj zaposlenika svesti na 1100Jandroković planira do kraja svoga mandata broj zaposlenika svesti na 1100Nakon što je ministar Gordan Jandroković najavio ukidanje nekih veleposlanstava, pojavile su se nove informacije koje kažu da će se broj zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova ove godine smanjiti. Bit će raskinuti i ugovori sa 30-ak ugovornih diplomata kojima ove godine istječe mandat, piše Jutarnji list. Izračuni, naime, pokazuju kako bi za Hrvatsku bilo optimalno da u MVP-u ima najviše 1100 zaposlenih, a trenutno hrvatska diplomacija broji 1432 zaposlenika.

U Ministarstvu kažu da bi smanjenje broja zaposlenih trebalo biti provedeno do kraja mandata ministra Jandrokovića, ali najveći broj njih morat će otići tijekom 2009. i 2010. godine. Veliki dio viška radne snage rasporedit će se u druga tijela državne uprave.

Smanjenje broja zaposlenih počelo je još prošle godine kada je iz MVP-a otišlo 117 djelatnika, a Ministarstvo je ukinulo i svaku suradnju s vanjskim djelatnicima preko student-servisa. Ukupni troškovi MVP-a u 2008. godini smanjeni su za 100 milijuna kuna. "Zbog svega toga nije bilo problema, Ministarstvo je normalno funkcioniralo, što znači da je to bio nepotreban trošak", rekao je Jutarnjem neimenovani sugovornik.

Osim broja zaposlenih, planira se smanjiti i broj diplomatskih predstavništava, a još uvijek nije odlučeno koja će to biti. Odluka će biti donijeta nakon što se preispita opravdanost svih predstavništava, a nagađa se da bi ih moglo biti ukinuto sedam. Iako se već govori da bi među njima mogla biti i veleposlanstva, to je teško očekivati jer takav je postupak uvijek politički osjetljiv.

U MVP-u planiraju i otvaranje novih veleposlanstava, i to u Iraku, Azerbajdžanu, Saudijskoj Arabiji i Kataru jer to, kako kažu na Zrinjevcu, traže hrvatski gospodarstvenici.

MORH otpušta više od 1000 zaposlenika

Smanjenje broja zaposlenih jedna je od mjera štednje kojoj će pribjeći gotovo sva ministarstva. Kako doznajemo, Ministarstvo obrane planira otpustiti nešto više od 1000 djelatnih i službenih vojnih osoba. Navodno će im biti ponuđene i visoke otpremnine kako bi što prije otišli jer MORH nema novca za plaće. Podsjetimo, upravo MORH-u Vlada je provodeći mjere štednje uzela najviše novca - 545 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika