22.03.2009. / 22:07

Autor: Jelena Badovinac

Gole u kavezu: Ecija Ojdanić, Ana Begić i Barbara Nola

Uspješne hrvatske glumice glavne su protagonistice nove predstave “Gola u kavezu” koja se od ovog ponedjeljka premijerno počinje prikazivati u zagrebačkom kazalištu Vidra, a čiji je naglasak definiranje ženskog identiteta kroz muško-ženske odnose i majčinstvo

Ana Begić, Ecija Ojdanić i Barbara NolaAna Begić, Ecija Ojdanić i Barbara NolaEcija Ojdanić, Ana Begić i Barbara Nola glavne su protagonistice nove predstave "Gola u kavezu" koja se od ovog ponedjeljka premijerno počinje prikazivati u zagrebačkom kazalištu Vidra. Ovo je ujedno i prva predstava kazališta "Moruzgva" čiji je idejni začetnik upravo glumica Ecija Ojadnić. Drama je rađena prema tekstu autorice Olje Runjić koja je naglasak stavila na definiranje ženskog identiteta kroz muško-ženske odnose i majčinstvo.

Dramu je režirao mladi, no iznimno uspješni redatelj Ivan Leo Lemo koji je u dosadašnjoj karijeri režirao brojne predstave poput "Opasnih veza" ili "Marlene Dietrich" s Ksenijom Prohaskom u glavnoj ulozi. Glumice igraju tri prijateljice koje proživljavaju katarzičnu noć od sedam navečer do sedam ujutro, a u njoj mijenjaju neke pogubne životne navike i dolaze do spoznaja koje ih, kako tvrdi Lemo, iz površnog i potrošačkog konteksta vraćaju u arhetipski ženski princip.


Predstava se bavi osvještavanjem pojma trudnoće koja je u današnjem svijetu na neki način degradirana pa je likovima to "drugo stanje" zapravo razlog za strah. Ana Begić, koju šira publika najviše poznaje po naslovnoj ulozi prodavačice u seriji "Bibin svijet", i u ovoj je predstavi zadržala karakter za koji redatelji pretpostavljaju da joj očito najbolje leži. Ona glumi Tanju, rastavljenu ciničnu ženu koja s velikom ironijom gleda na svijet.

"Tanja je vrlo ambiciozna poslovna žena, nedodirljiva i moćna, i napokon se suočava s činjenicom da ne može imati djecu. Ona je u biti vrlo emotivna i topla, no vrlo teško priznaje neuspjeh u bilo kojem smislu. Intrigiraju me ovakve uloge, no trenutačno igram i jednu ulogu slatkice u predstavi 'Electra' pa tamo izguštam biti slaba, nejaka i simpatična. Ono što meni ostaje najupečatljivije od uloge u 'Gola u kavezu' je strah što je ta problematika danas sveprisutna i što svaka druga žena u Hrvatskoj ima problem slične vrste. Predstava je vrlo jaka i sigurna sam da će se svidjeti i ženama i muškarcima.

S Lemom je bilo odlično raditi, vrlo je otvoren i jedinstven u svom pristupu", kazala nam je glumica koja osim ove predstave priprema i novu ulogu u predstavi "Dantonova smrt" u svojem matičnom kazalištu HNK.
Barbara Nola čista je suprotnost ulozi Ane Begić. Ona glumi konceptualnu umjetnicu koja je bez novaca. Ulogu je prihvatila prije svega zbog svoje dvije partnerice.


"Ecija me pozvala da radim ovu predstavu i pristala sam između ostalog i zbog njih dvije jer mi se ekipa učinila odličnom. S druge strane volim male produkcije kao što je ova jer prvo nema uobičajenih problema koja nose velika kazališta, a drugo kad su male produkcije u pitanju onda svi uglavnom rade s punim srcem i stopostotnim angažmanom. Volim taj entuzijastički pristup. Uostalom, s Lemom sam ostvarila do sada divne uloge i bila sam sigurna da će s obzirom na njegov stil i duhovnost i ova predstava imati sigurno elemenata plesa i glazbe što na kraju krajeva i jest tako. Ecija je odlično posložila prostor, medije i marketing i sponzore od kojih je glavni Lantea.

Zaprepastila sam se kad sam shvatila da je obavila posao koji inače rade deseci ljudi. Moja uloga Une mi je u početku bila zanimljiva samim tim jer se radi o konceptualnoj umjetnici koja ima novčanih problema. Ne bavim se komeracijalnom umjetnošću koja bi se prodavala pa zapravo tražim smisao zbog čega to uopće radim, zbog sebe ili zbog tri čovjeka koja će to eventualno pogledati. Sumnjam u sebe i hvata me tjeskoba. (Snimila: Mateja Vrčković, Frizura: Studio Evelin, Nova Ves 72, Make up: Dušica Markov, Prostor: ERCEG INTERIJERI, Bednjanska 8
Odjeća i cipele: D&G, Petrićeva 5; Penny Black 6, Ilica; Naf Naf, Ilica 16)

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Extre

Vezane vijesti

Ecija Ojdanić: Seksi mi je kad suprug i ja na poslu glumimo strance

Ecija Ojdanić: Seksi mi je kad suprug i ja na poslu glumimo strance

“Trenutačno proživljavam svoje najsretnije trenutke”, kaže 38-godišnja glumica Ecija Ojdanić. Spletkarica i dominantna svekrva Nela Zlatar, koju je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika