23.03.2009. / 10:02

Autor: Katarina Zorić

Bankarski domino efekt: Pomoć države traži i vlasnik Privredne banke

Zahtjev ove talijanske banke uslijedio je ubrzo nakon što se vodeći UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, obratio državi za pomoć

Corrado PAssera, čelnik Inese San PaoloCorrado PAssera, čelnik Inese San PaoloUtjecaj krize na europski bankarski sektor sve je veći pa se druga po veličini talijanska banka Intesa Sanpaolo pridružila nizu banaka koje su zatražile pomoć države. Intesa Sanpaolo koja je i vlasnik Privredne banke Zagreb, zatražila je pomoć od četiri milijarde eura, piše Jutarnji list.

Kako navodi Financial Times, samo nekoliko dana prije čelnik banke Corrado Passera bunio se protiv uvjeta pomoći koji podrazumijevaju veći nadzor države, označivši ih kao “demagogiju”.

Zahtjev ove talijanske banke uslijedio je ubrzo nakon što se vodeći UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, obratio državi za pomoć. Oni su također tražili također četiri milijarde eura zbog velike izloženosti zemljama istočne Europe. Još ranije Banco Popolare zatražila je pomoć od 1,45 milijardi eura.

Podsjetimo, talijanska vlada formirala je fond pomoći bankarskom sustavu od 12 milijardi eura, ali analitičari više nisu sigurni hoće li to biti dovoljno. Naime, u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu Intesa je imala gubitak od 1,23 milijarde eura, a u istom razdoblju godinu prije ostvarila je dobit od 504 milijuna eura. Ipak, očekuje se da će se u ovoj godini isplatiti dividende za razliku od prošle godine kada se to nije dogodilo.

.

Vezane vijesti

Bankari nemaju problema

Bankari nemaju problema

Čelnicima i menadžerima Zabe, PBZ-a, RBA i Erste banke u protekle je dvije krizne godine isplaćeno plaća i bonusa u visini od 53 tisuće prosječnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika