23.03.2009. / 15:08

Autor: Hrvoje Šimičević

Sanader reže plaće i javnom sektoru, radnici 'izlaze' na ulice

Ukoliko dođe do jednostrane vladine odluke, izlazak radnika na ulicu gotovo je sigurna stvar, čulo se nakon današnjih pregovora od strane sindikalnih čelnika javnih službi

Premijer Ivo SanaderPremijer Ivo SanaderHrvatska vlada predvođena premijerom Ivom Sanaderom uspjela je razuvjeriti sindikate državnih službi da se trebaju držati odavno potpisanog kolektivnog ugovora o povećanju plaća, jer su danas pristali na sniženje istih od šest posto, vrativši se time na stanje koje je bilo aktualno 2008. godine. Predstavnici javnih službi nisu s druge strane pristali na šestpostotno kresanje plaća, najavivši usputno opći štrajk ukoliko se vlada samoinicijativno i bez dogovora ipak odluči na to.

Nakon višesatnih maratonskih pregovora iza zatvorenih vrata, predstavnici vlade i čelnici sindikata državnih službi uspjeli su se tako konačno dogovoriti da potonji popuste i u trenutku iznimno nepovoljne financijske situacije olakšaju vladi 'friziranje' proračuna u nadolazećem rebalansu.

Odluka rečenih sindikata, donesena dakle nakon višemjesečnih rezolutnih odbijanja da im se krešu nedavno podignute plaće, izazvala je raskol između njih i predstavnika radnika javnih službi. Razilaženjem u redovima sindikata koji su se zajednički držali ove teze čak i za vrijeme donošenja prijedloga proračuna u otegotnim okolnostima, na ovaj je način iznjedrilo stari kompleks sindikalnih čelnika, koji se prestaju slagati kada je pritisak najveći.

Najavljujući današnji sastanak sa sindikatima, ministar financija Ivan Šuker kazao je sinoć kako je ovo posljednja ponuda vlade i da nemaju vremena za daljnje rasprave. Način na koji je došlo do dogovora bio je vidljiv i nakon što su predstavnici sindikata državnih službi danas popustili i pristali na 6-postotno smanjenje plaća. Dogodilo se to u vrijeme stanke u pregovorima, kada su predstavnici javnih službi izašli na predah.

Već jutros, kada su sindikati državnih službi došli na sastanak 'sa oblikovanom odlukom', od predstavnika javnih službi moglo se čuti kako vlada još jednom uspješnom metodom raskola unutar sindikalnih redova nastoji nametnuti vlastite političke ciljeve. "Zavadi pa vladaj", kazao je još jutros Ivica Babić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata, željevši ovom krilaticom dočarati metode izvršne vlasti u ostvarivanju vlastitih nauma, odnosno u ovom slučaju 'poništavanja' dijela kolektivnog ugovora o povećanju plaća, za čije prethodno oblikovanje sami snose odgovornost.

Potpredsjednica SSSH Spomenka Avberšek kazala je pak da je vlada, razgovarajući jučer samo sa sindikatima državnih službi, pokazala da će linijom manjeg otpora pokušati doći do toliko željenog cilja. Upitno je s druge strane kojim će metodama Sanaderova administracija pridobiti pregovorače iz javnih službi. U trenutku kada se iz tih istih sindikata može čuti kako decidirano tvrde da neće popustiti pod pritiskom vlade i pristati na smanjenje plaća, izvjesno je da će Vlada to jednostrano učiniti zbog rebalansa proračuna.

Rebalans proračuna zakazan je za srijedu, a današnjom su odlukom iz vlade dobili dodatnih 300 milijuna kuna, nauštrb smanjenja plaća 65 tisuća zaposlenika u državnim službama. Sada su, dakle, na redu plaće 180 tisuća radnika u javnoj službi, koje će vjerojatno biti srezane bez odobrenja sindikata.

Argument sindikalnih čelnika bio je da će to dodatno osigurati sigurnost radnih mjesta u državnim službama. Uz to, dogovoren je ponovni rast plaća za šest posto nakon što statistički gospodarstvo započne oporavak. Također, zaposlenici koji su sada zakinuti sa šestpostotnim kresanjem plaća dobiti će po 1250 kuna za regres i božićnicu, kao i 600 kuna koji se odnose na darove za djecu. Finalni cilj vladine uštede na plaćama iznosi prema najavama 1,4 milijarde kuna.

Treba kazati kako je riječ o legitimnom, ali i nadasve nepopularnom potezu vlade, koja to radi u trenutku približavanja lokalnih izbora. Sanader je ispoštivanjem ugovora o povećanju plaća već kod prvog prijedloga proračuna naišao na kritike iz krizom najzahvaćenijih gospodarskih krugova, ali je s druge strane pragmatičnim popuštanjem pred socijalnim partnerima održao zadovoljno glasačko tijelo. Činjenica da od toga sada odustaje, pokazuje razmjere kritičnosti situacije sa proračunom kojemu drastično trebaju dodatne financije. Zanimljive će biti reakcije odlukom zahvaćenog biračkog tijela, posebice nakon što su iz vlade mjesecima nastojali održati status quo i do sada voditi nelogičnu poliltiku koja dobrim dijelom šteti gospodarstvu.

Prve naznake reakcija na jednostranu odluku vlade već su vidljive. Nakon što su danas okončali pregovore sa vladinim dužnosnicima, sindikati javnih službi najavili su izlazak radnika na ulice, odnosno opći štrajk djelatnika u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika