Objavljeno u Nacionalu br. 697, 2009-03-24

Autor: Robert Bajruši

Predsjednički izbori

Sanader nakon ljeta odlučuje o kandidaturi

PREMIJER IVO SANADER iza sebe bi u startu imao 30 posto birača, a uz potporu manjih stranaka te HDZ-ovu financijsku snagu imao bi velike izglede da postane Mesićev nasljednik

Usprkos svim problemima s kojima je njegova vlada suočena, Ivo Sanader bi u slučaju da iziđe na predsjedničke izbore bio u prednosti pred bilo
kojim konkurentomUsprkos svim problemima s kojima je njegova vlada suočena, Ivo Sanader bi u slučaju da iziđe na predsjedničke izbore bio u prednosti pred bilo kojim konkurentomIvo Sanader zatražio je nedavno od Predsjedništva HDZ-a odgodu odluke o predsjedničkom kandidatu vladajuće stranke do kraja kolovoza ili prve polovice rujna. Do tada ni jedan hadezeovac ne smije javno govoriti o potencijalnim imenima o kojima se raspravlja, ali jedno je poznato: kao jedini stvarni kandidat figurira premijer Sanader, i tek ako on decidirano odbije ulazak u utrku za nasljednika Stipe Mesića, najesen će se otvoriti rasprava o ostalim kandidatima. Ovu informaciju za Nacional su proteklog vikenda potvrdila dvojica visokih dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice.

Radi se o bitnom političkom pitanju, jer to znači da Sanader razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi. Premda su proteklih mjeseci kao potencijalni HDZ-ovi predstavnici najavljivani Dragan Primorac, Andrija Hebrang, Ivan Šimonović, a jedno vrijeme i Nadan Vidošević i Jadranka Kosor, u vrhu vladajuće stranke prevladalo je razmišljanje da jedino Sanader ima realne šanse za pobjedu, ali predsjednik vlade odlučio je pričekati još pola godine, kako bi na temelju razvoja gospodarskih i političkih prilika procijenio hoće li se kandidirati za predsjednika Republike.

Premda je njegova vlada suočena s nizom problema, od recesije i loših ekonomskih rezultata do zastoja u pregovorima s EU, u slučaju izlaska na izbore Ivo Sanader bio bi glavni favorit. Iza sebe ima 30-postotno biračko tijelo HDZ-a, kao i dio birača s centra i desnice, koja dosad nije etablirala ni jednog relevantnog kandidata. Osim možda Stipe Mesića, ima nesumnjivo najupečatljivije medijske nastupe, tako da i njegovi spinovi uglavnom prolaze, bilo da je riječ o iskrivljenim tezama kako je svjetska situacija kriva za domaće probleme ili da se njegov kabinet bori protiv korupcije, makar postoji sumnja u postupke brojnih dužnosnika poput Luke Bebića, Berislava Rončevića ili Jadranke Kosor.

Osim toga, u slučaju izlaska na izbore Sanader može računati na gotovo bezgranično financijsko zaleđe svoje kampanje. HDZ je na prošlim parlamentarnim izborima za reklame potrošio više nego sve ostale stranke zajedno, a ako se kandidira Sanader, nitko neće razmišljati o novcu, analizira izvor iz vrha HDZ-a. Uz razgranatu stranačku infrastrukturu, koja pokriva sve općine u Hrvatskoj, i podršku iz HSS-a, HSLS-a i poneke manje stranke, Sanader bi stekao velike šanse da postane Mesićev nasljednik na predsjedničkom položaju.

Problem je u tome da se otvara pitanje tko bi tada preuzeo vođenje HDZ-a i Vlade. Sanader vlada autoritarno, u prošlosti je eliminirao sve protivnike, a, uostalom, i zavjet šutnje u HDZ-u u vezi s predsjedničkom kampanjom pokazuje stupanj demokracije unutar stranke. U ovom trenutku jedini član Vlade koji se javno eksponira je Ivan Šuker, ali primjer Damira Polančeca, koji je još sredinom 2008. figurirao kao Sanaderov nasljednik, dokazuje brzinu trošenja političkih karijera.

Osim toga, napuštanje Vlade u godini krize moglo bi se protumačiti i kao bijeg od odgovornosti. Nema naznaka da će se do predsjedničkih izbora početkom 2010. gospodarska situacija bitno poboljšati, i Sanader bi u takvim okolnostima ušao u kampanju kao neuspješan premijer, tako da je pitanje bi li zadržao prednost na koju računa HDZ. No u ovom trenutku Sanader je jedini ozbiljan predsjednički kandidat stranke na vlasti, a s tim podatkom moraju ozbiljno računati i u opoziciji i unutar HDZ-a.JADRANKA KOSOR POTPREDSJEDNICA VLADE više nije među Sanaderovim favoritima za predsjedničku kandidaturuJADRANKA KOSOR POTPREDSJEDNICA VLADE više nije među Sanaderovim favoritima za predsjedničku kandidaturu

Pritom se odnedavno unutar HDZ-a sve više govori o još jednoj rezervnoj opciji. Radi se o ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku, koji se dosad nije dovodio u vezu s predsjedničkim izborima, ali da se razmišlja i o njemu, potvrdili su u HDZ-u. Razumije se kako je "projekt Karamarko" tek u inicijalnoj fazi, ali iz vladajuće stranke uvjeravaju da ministar unutarnjih poslova nije nesklon kandidaturi, a navodno, u tome ima diskretnu Mesićevu podršku, s kojim blisko surađuje još od 1990. Objektivno govoreći, zasad je Karamarko tek potencijalni kandidat i jedan od onih o kojima se razmišlja, ali mogao bi uspjeti jedino ako se dosta toga poklopi, od Sanaderova odustanka i dobivanja potpore HDZ-a do nekih spektakularnih policijskih akcija u borbi s organiziranim kriminalom.

Priče o Karamarku ne znače da se Dragan Primorac odrekao predsjedničkih ambicija, no i on je odlučio pričekati na Sanaderovu odluku. Uđe li Sanader u predsjedničku utrku, Primorac će ponovno odraditi kampanju među Hrvatima u Bosni i Hercegovini, dok bi u suprotnom na Predsjedništvu HDZ-a mogao istaknuti vlastitu kandidaturu.


Sigurno je da to neće napraviti Andrija Hebrang, koji ima utjecaj na HDZ-ovu desnom krilu, ali procijenio je kako bi mogao podijeliti stranku i usput sebe eliminirati iz visoke politike. Jadranka Kosor više nije među Sanaderovim favoritima, a nitko ne razmišlja ni o Lini Červaru, koji je u različitim društvima govorio da bi mogao biti predsjednik države. Što o takvom raspletu misle u HDZ-u, govori podatak da o Červaru nitko nije ozbiljno razmišljao, osim, možda, njega samoga.

Sudeći po raspoloženju među bliskim suradnicima Nadana Vidoševića, čelnik Hrvatske gospodarske komore sigurno će se kandidirati. Vidošević je uvjeren u točnost anketa prema kojima je glavni favorit, a odnedavno zagovara teoriju kako je odmakom od HDZ-a zapravo povećao vlastite izglede. Gospodarska kriza će se produbiti i teret odgovornost bit će na Sanaderu - smatra Vidošević - a u takvim okolnostima hrvatski birači će se opredijeliti za kandidata koji može formulirati strategiju ekonomskog oporavka. Nisu nevažni ni njegovi učestali kontakti s brojnim utjecajnim gospodarstvenicima, od kojih očekuje financiranje, ali i javnu podršku svoje predsjedničke kampanje.

Vidošević računa i na Mesićevu potporu, budući je predsjednik u nekoliko navrata izjavljivao da šefa HGK može zamisliti kao svog nasljednika. S druge strane, ne smiju se zanemariti niti potencijalne prepreke njegovim ambicijama, posebice brojna upozorenja na količinu imovine koju je stekao Vidošević. Ulaskom u kampanju ova će se pitanja ponovno otvoriti, samo još radikalnije, i nije isključeno da nanesu nepopravljivu štetu.

Donedavno je ambicije iskazivao i Ivica Mudrinić, ali u poslovnoj zajednici smatra se kako šef HT-a neće biti predsjednički kandidat. Ima vrlo dobru poslovnu poziciju, a u slučaju kandidature borio bi se prvenstveno za glasače koje želi pridobiti Nadan Vidošević. Posljedica bi bio gubitak i jednog i drugog i zato je Mudrinić blizu odluci o tome da se angažira isključivo tako što će podržati nekog od kandidata.

Ako se ne pojavi neki neočekivano ime, na lijevom centru postoje dva ozbiljna kandidata, a to su Ivo Josipović i Radimir Čačić. Iako će sredinom travnja vjerojatno i Ljubo Jurčić istaknuti kandidaturu, zasad su minimalni izgledi da ga Zoran Milanović predloži, a članovi Glavnog odbora izaberu za predsjedničkog kandidata Socijaldemokratske partije Hrvatske. Josipović se već etablirao u nekoliko intervjua vodećim medijima, u anketama dobiva otprilike kao i Sanader i Vidošević, a u samoj stranci podupiru ga Milanović i velik dio poznatih članova.LJUBO JURČIĆ istaknut će
kandidaturu u travnju, ali ima male izglede da ga Milanović podržiLJUBO JURČIĆ istaknut će kandidaturu u travnju, ali ima male izglede da ga Milanović podrži

Jurčić je uvjeren da može sustići svog protivnika i ovih dana dovršava sastavljanje ekipe koja će voditi njegovu kampanju. Ovaj potez izaziva priličnu ljutnju u vrhu SDP-a, ali i sugerira mogućnost da će Jurčić, ako se socijaldemokrati odluče za Ivu Josipovića, možda na predsjedničkim izborima nastupiti kao samostalni kandidat.

Iz posljednjih razgovora s nekoliko vodećih SDP-ovih dužnosnika razaznaju se razlozi zbog kojih je Josipović u prednosti. Prije svega, prototip je ozbiljnog i smirenog političara koji u dosadašnjoj karijeri nije napravio ni jedan značajan gaf. Nacionalovi sugovornici eksplicitno su odbacili i optužbe po kojima je Ivo Josipović vodeći ZAMP (Zaštita autorskih muzičkih prava) stekao materijalnu korist. "On je u tome čist, sve je radio po pravilima koja vrijede u Europskoj uniji i napadi na njega su neosnovani", vjeruju u SDP-u.

Ali tek treba vidjeti mogu li istraživanja o ZAMP-u naškoditi njegovim izgledima, ili će sve proći relativno jednostavno, kako se nadaju u Socijaldemokratskoj partiji.

Jedan od glavnih argumenata Josipovićevih pobornika glasi da će on pokupiti glasove lijevih birača koji prevladavaju u Zagrebu, Primorju i Istri. Ovu tezu iznio je u neformalnom razgovoru član samog vrha SDP-a, koji je još početkom ožujka bio siguran kako će IDS podržati njihova kandidata. Ali onda se iznenada otvorila kombinacija s Radimirom Čačićem kao predstavnikom najjače regionalne stranke u Hrvatskoj.

Radimir Čačić već je poduzeo niz poteza u smjeru objavljivanja predsjedničke kandidature. Najprije je odustao od utrke za zagrebačkog gradonačelnika - iako, zapravo, nikad i nije eksplicitno rekao da će se suprotstaviti Milanu Bandiću - a u posljednje vrijeme pokušava dobiti potporu iz stranaka čiji predstavnici neće sudjelovati u predsjedničkoj kampanji. Tako je prije dvadesetak dana istarski župan Ivan Jakovčić, na sveopće iznenađenje u redovima Socijaldemokratske partije, najavio kako će IDS vjerojatno podržati Čačića, a ne Ivu Josipovića. Riječ je o promjeni stajališta od 180 stupnjeva, jer SDP na predstojećim lokalnim izborima u Istri nije istaknuo kandidata za župana nego je podržan Jakovčić, a zauzvrat se očekivalo da će IDS na predsjedničkim izborima stati iza Josipovića.RADIMIR ČAČIĆ sigurno
će se kandidirati bez obzira na izglede koje mu pripisuju promatračiRADIMIR ČAČIĆ sigurno će se kandidirati bez obzira na izglede koje mu pripisuju promatrači

Jakovčićev potez u SDP-u opisuju kao neprincipijelno kršenje dogovora, ali vjeruje se da će u ljetnim mjesecima stvari doći na svoje mjesto: "I Čačić i Jakovčić imaju figu u džepu i nisu u stanju dugoročno surađivati. HNS u Istri ne prelazi prag, a ideesovci su zabrinuti jer više nisu najjača tamošnja stranka i Jakovčić misli kako će uz Čačićevu pomoć to ponovno postati. Obojica zaboravljaju da su bitno slabiji od nas i da ovakvom politikom rade protiv sebe", smatra član vodstva SDP-a.

Uvijek ambiciozni Radimir Čačić razmišlja na drukčiji način. U nekoliko istraživanja javnosti dobivao je otprilike podjednak broj glasova kao i Nadan Vidošević, zbog čega vjeruje da bi u slučaju ulaska u drugi krug predsjedničkih izbora, bio siguran pobjednik. Baš kao i Josipović, želi privući tradicionalnu bazu lijevo orijentiranih glasača iz Istre, a barem dvije posljednje odluke pokazuju aspiracije i prema dijelu desničarske populacije. Tako je u Osijeku haenesovac Ivan Vrdoljak, inače treći u stranačkoj hijerarhiji, odlučio koalirati s Branimirom Glavašem. Iako se nakon medijskih kritika Vesna Pusić usprotivila toj koaliciji, činjenica je da Vrdoljak takvu odluku ne bi donio bez konzultacija s Čačićem. U Zagrebu je Čačić s predstavnicima koalicije HDZ-HSLS-HSS postigao usmeni dogovor o tome da će HNS u gradskoj skupštini napraviti antibandićevsku koaliciju. Uostalom, koliko god kritizira HDZ, nikada nije potpuno isključio mogućnost koalicije i na državnoj razini.

S druge strane, malo tko vjeruje u njegov izglede. Prošlog je tjedna veleposlanik jedne od vodećih svjetskih država u razgovoru s Nacionalovim suradnikom opisao Čačića kao "non electable" (neizaberivog). U predsjedničkom uredu kruži priča kako je, bez obzira na to tko će biti kandidat HNS-a, pitanje samo hoće li osvojiti 25 ili 6 posto glasova, a i u SDP-u zasad ne smatraju da Ivo Josipović može imati većih problema s Čačićem.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika