Objavljeno u Nacionalu br. 697, 2009-03-24

Autor: Berislav Jelinić

Šeparović glavni kandidat za člana Ustavnog suda

MIROSLAV ŠEPAROVIĆ
dobio je podršku HDZ-a, ali i oporbe koja respektira njegovu profesionalnu karijeruMIROSLAV ŠEPAROVIĆ dobio je podršku HDZ-a, ali i oporbe koja respektira njegovu profesionalnu karijeruZagrebački odvjetnik Miroslav Šeparović glavni je kandidat za položaj suca Ustavnog suda, o čemu će saborski zastupnici odlučivati početkom travnja. Na neformalnim konzultacijama koje su trajale proteklih dana, Šeparović je dobio podršku HDZ-a, ali i većeg dijela oporbe, koji respektiraju njegovu dosadašnju profesionalnu karijeru. Kako doznaje Nacional, najveće izglede za popunjavanje dvaju preostalih mjesta imaju dugogodišnji zastupnik SDP-a Mato Arlović i odvjetnik Milan Radaković.
Kao i u prijašnjim slučajevima, i ovaj izbor ustavnih sudaca izazvao je sukobe između HDZ-a i SDP-a, i u velikoj mjeri ovisit će o tome hoće li u iduća dva tjedna doći do dogovora predstavnika dviju najjačih stranaka. Ali za sada, pozicije su jako udaljene, i mali su izgledi za dogovor jer u SDP-u smatraju kako bi Sabor trebao produljiti mandate Agati Račan i Željku Potočnjaku. U stručnim krugovima Potočnjak i Agata Račan slove kao neki od najkompetentnijih članova Ustavnog suda i esdepeovci za sada prilično rezolutno zahtijevaju produljenje njihovih mandata. Kao argument ističu i podatak da to dvoje sudaca nerijetko imaju drukčija mišljenja: Agata Račan spada među tzv. lijevo orijentirane ustavne suce, a Potočnjaka svrstavaju među konzervativce. No oboje su profesionalci i imaju pravo na još jedan mandat, dakako, ako to odluče saborski zastupnici.
Stvar je u tome da vladajuća koalicija želi pojačati utjecaj na Ustavni sud, a to se može imenovanjem sudaca koji su bliži desnoj političkoj opciji. Pritom se manje misli na Šeparovića, čiji autoritet rijetki dovode u pitanje, iako je u bliskim odnosima s Ivom Sanaderom, Vladimirom Šeksom i Andrijom Hebrangom. Ali bio je ministar pravosuđa, sudac, ravnatelj HIS-a i odvjetnik, a to je neupitna profesionalna biografija.
Mnogo veći sukobi traju oko dva preostala mjesta, i na tome će se vidjeti postoji li mogućnost dogovora na relaciji HDZ - SDP. Šeks želi progurati Matu Arlovića, i to je izazvalo podjele i unutar socijaldemokrata. Veći dio je protiv tog rješenja i spominju Arlovićev sukob sa Zoranom Milanovićem, ali postoji dio zastupnika koji su njegovi prijatelji i u HDZ-u računaju na njihove glasove. Rezervna varijanta uključuje dogovor, i u tom slučaju članica Ustavnog suda ipak bi ostala Agata Račan, koja ima punu podršku SDP-a.
Tada najveće šanse za treće mjesto ima Milan Radaković, dugogodišnji odvjetnik iz Zagreba. Radaković je u odvjetništvu skoro 40 godina, dugo je surađivao s Marijanom Hanžekovićem. Iako zakon ne propisuje nacionalnu zastupljenost Ustavnog suda, posljednjih godina prevladava mišljenje kako bi barem jedan sudac trebao biti pripadnik neke etničke manjine. Na prošlom saborskom glasovanju nije prošla odvjetnica Milka Savić, iako je Milorad Pupovac s Ivom Sanaderom dogovorio njen izbor. Na tajnom glasovanju dogovor je propao zbog opstrukcije HDZ-ovih zastupnika koji nisu podržali izbor sutkinje koja je po nacionalnosti Srpkinja.
Ovaj put se kandidirao Radaković, koji ima respektabilnu karijeru, i dobije li snažnu Pupovčevu potporu, ima velike izglede da postane sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika