24.03.2009. / 07:50

Autor: Dario Bender

Erupcija vulkana na Aljasci nakon dvadeset godina

Vulkanski pepeo može naštetiti koži, očima i dišnim putevima, a također može oštetiti avione, auta te druga vozila

Vulkan Mount Redoubt Vulkan Mount Redoubt Vulkan Mount Redoubt na Aljasci eruptirao je pet puta tijekom noći nakon gotovo dvadeset godina mirovanja, šaljući pepeo 14 kilometara uvis.

Jučer je zabilježeno gotovo 50 potresa svakih sat vremena na području Aljaske, a vulkanski obzervatorij na Aljasci je već početkom siječnja upozoravao da se erupcija može očekivati uskoro.

Vulkan se nalazi 160 kilometara od najvećeg grada Anchoragea, a pepeo iz vulkana zatrpao je sva manja naselja u okolici.

Vulkanski pepeo može naštetiti koži, očima i dišnim putevima, a također može oštetiti avione, auta te druga vozila. Upravo zato svi letovi za Aljasku su otkazani,a 60 aviona je prizemljeno.

Dave Stricklan, hidrometeorološki stručnjak iz Američke nacionalne vremenske službe, izjavio je da će se pepeo zaržati u atmosferi neko vrijeme i da čak i mala količina pepela može utjecati na sigurnost letova.

Ovo je prva erupcija tri kilometra visokog vulkana nakon 1989. godine, kada je nakon aktivacije skoro srušen i avion.

Vezane vijesti

Buđenje Etne

Buđenje Etne

Visoki stup pepela uzdizao se u četvrtak ujutro iznad Etne na Siciliji, vulkana koji od srijede daje znakove nove aktivnosti, objavio je Institut za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika