24.03.2009. / 10:54

Autor: Katarina Zorić

Top plaćenici: Mudrinić sa 183.400 kuna mjesečno prestigao bankare

Drugi je na Forbesovoj ljestvici Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a. Iako on ne objavljuje svoju plaću, zna se da je prošle godine u svibnju nagrađen sa 1687 dionica, a onda je dva dana kasnije prodao 1475 dionica i zaradio 1,7 milijuna kuna

Mudrinić je profitirao od ugovora koji mu osigurava isplatu plaće u novcuMudrinić je profitirao od ugovora koji mu osigurava isplatu plaće u novcuIvica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a, najbolje je plaćeni hrvatski menadžer, pokazuje istraživanje hrvatskoga Forbesa o najplaćenijim menadžerima. On je sa 183.400 kuna neto prosječnih mjesečnih primanja s vrha lijestvice smijenio bankare. U godini pada burze, Mudrinić je profitirao od ugovora koji mu osigurava isplatu plaće u novcu, a ne u dionicama. Lani je dobivao prosječnu plaću od 80.270 kuna te mu je za godinu dana varijabilni dio plaće iznosio 1,23 milijuna kuna neto. To bi značilo da je prošle godine imao 183,4 tisuće kuna neto prosječnih mjesečnih primanja.

Drugi je na Forbesovoj ljestvici Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a. Iako on ne objavljuje svoju plaću, zna se da je prošle godine u svibnju nagrađen sa 1687 dionica, a onda je dva dana kasnije prodao 1475 dionica i zaradio 1,7 milijuna kuna. Procjenjuje se da je njegova fiksna plaća oko 90 tisuća kuna mjesečno, ali se pretpostavlja da mu mjesečna primanja premašuju 200 tisuća kuna mjesečno.

Na trećemu mjestu Forbesove liste još je jedan bankar - Franjo Luković, predsjednik Uprave PBZ-a. Nagađa se da je njegova plaća oko 90 tisuća kuna, ali to je samo mali dio njegove godišnje zarade. Milijunašem su ga učinile bonusne dionice koje je većinom dobio za rad 2004. i 2006. godine. Samo od bonusa Lukovićeva bi mjesečna primanja mjesečno iznosila 528 tisuća kuna.

Na četvrtom i petom mjestu također su bankari - Zdenko Adrović, predsjednik Uprave Raiffeisen bake i Petar Radaković, predsjednik Uprave Erste banke. Iza bankara na ljestvici slijede menadđeri poput Davora Tomaškovića, glavnog izvršnog direktora Tvronice Duhana Rovinj i Emila Tedeschija, većinskoga vlasnika Atlantic grupe.

Samo godinu dana ranije bilo je nezamislivno da na vrhu liste bude osoba koja nije iz bankarskog sektora, ali pad plaća čelnika banaka doveo je do promjena.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

Na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost održanoj 12. lipnja 2012. godine imenovani su novi članovi Vijeća iz redova Vlade Republike Hrvatske,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika