24.03.2009. / 12:53

Autor: Maroje Mihovilović

Rusija i Kina krenule u akciju rušenja svjetske valute dolar

Na sljedećem summitu grupe G20 Rusija i Kina će uz podršku još nekih zemalja predložiti da se međunarodni financijski poslovi više ne obavljaju u dolarima, nego da se uvede nova nadnacionalna valuta koja više ne bi ovisila o strateškim odlukama vlade SAD-a

Mnoge ekonomije ovise o stanju američkog dolaraMnoge ekonomije ovise o stanju američkog dolaraKina, Rusija, ali i još neke druge zemlje ustale su protiv dolara i žele ga ukinuti kao svjetsku valutu. Riječ je o snažnom pokretu s kojim te zemlje namjeravaju upoznati sudionice budućeg summita grupe G20 najvećih industrijskih zemalja svijeta. Tamo će predložiti da se međunarodni financijski poslovi više ne obavljaju držeći dolar kao svjetsku valutu, nego da se uvede nova nadnacionalna valuta koja više ne bi ovisila o stanju dolara na financijskom tržištu i strateškim odlukama vlade SAD-a, čiji je dolar valuta, nego da o toj novoj međunarodnoj nadnacionalnoj valuti brinu međunarodne institucije. Tako se traži da Međunarodni monetarni fond, kao ključna institucija svjetskih financija, umjesto s dolarom počne poslovati s tom valutom.

Taj je prijedlog ovih dana iznio Zhou Xiaochuan, guverner državne Kineske banke u jednom tekstu objavljenom na bančinoj internetskoj stranici, a taj je tekst objavljen i na kineskom i na engleskom jeziku kako bi se s njim mogli upoznati i zainteresirani u međunarodnoj zajednici. On je predložio da se dolar napusti kao glavna valuta svjetskih novčanih rezervi pod kontrolom Međunarodnog monetarnog fonda te da se umjesto toga počne koristiti pseudovaluta, koja se naziva Special Drawing Right (SDR) - Posebno pravo povlačenja. Ta je pseudovaluta stvorena 1969. godine, ali nikada nije jače ušla u upotrebu jer se za tu svrhu stvaranja monetarnih rezervi koristio gotovo u cijelosti dolar.

U tom svojem članku Zhou tvrdi kako SDR posjeduje potencijal da služi kao valuta u kojoj bi se čuvale monetarne rezerve, a time bi se prebrodile nacionalne jurisdikcije. Do sada su međunarodne rezerve odviše ovisile o sudbini stvarnih valuta, dolara, a u manjoj mjeri funte, yena ili eura, a sve je s tim bilo u redu dok su te valute bile čvrste. No sada se taj sustav pokazao lošim, posebno zbog velikog pada vrijednosti dolara, zatim sklonosti dolara u posljednje doba snažnim fluktuacijama, ali i prakse američke vlade da upravlja dolarom kao valutom samo u skladu sa svojim interesima, a to može biti u suprotnosti s interesima drugih zemalja koje koriste dolar i za svoje monetarne rezerve. To je posebno vidljivo u stanju nacionalnih ekonomija u ekonomskoj krizi. Kina je posebno zabrinuta jer je ona veliki dio svojih deviznih viškova ulagala u dolare. Mnogi ekonomisti diljem svijeta mišljenja su da je nestabilni dolar uvelike pridonio da se sadašnja kriza produbljuje, te tako jako širi diljem svijeta. Zhou predlaže da dolar više ne bude referentna točka pri uspoređivanju vrijednosti svjetskih valuta, nego da to postane SDR, kao što je to nekada bilo zlato, da bi kasnije zlato zamijenio dolar.

Gotovo identični prijedlog prije nekoliko dana iznijela je i ruska vlada. Rusija se također zalaže za duboku reformu svjetskog monetarnog sustava pa će i ona izaći na summitu G20 s pozivom da se stvori nova nadnacionalna rezervna valuta, a iza koje bi stajale međunarodne institucije. Rusija misli da bi to mogao biti SDR, ali nije niti protiv toga da se pokuša stvoriti neka sasvim nova nadnacionalna valuta. Ruska vlada poziva Međunarodni monetarni fond da razmotri ovu ideju, objavljeno je na vladinoj službenoj internetskoj stranici. Ruska vlada već dulje vrijeme kritizira status dolara kako glavne globalne rezervne valute, pa je i sama smanjila udio dolara u svojim rezervama. Bilo je čak i nekih prijedloga iz ruskog najvišeg vrha da se rublja uzme kao rezervna valuta, barem na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, u državama koje ekonomski gravitiraju prema Moskvi.

I druge zemlje vrlo su rezervirane prema sadašnjem statusu dolara. Tako je prošlog tjedna na ekonomskom summitu u Astani glavnom gradu Kazakhstana predsjednik Nursultan Nazarbajev predložio da se uvede nova globalna valuta koja bi se zvala acmetal. Također je predložio da pet centralnoazijskih bivših sovjetskih republika, koje su sada samostalne države, zajedno s Rusijom uvedu novu regionalnu valutu koja bi se zvala yevraz, a kojom bi se te zemlje mogle izolirati od vanjskih utjecaja u sadašnjoj svjetskoj ekonomskoj krizi. No taj prijedlog nije naišao na povoljan prijem kod ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Vjerojatno prijedlog Kine i Rusije da se dolar zamijeni sa SDR-om neće naići na veću podršku na budućem susretu grupe G20 jer je opće uvjerenje da je taj prijedlog nerealan. Tako je, na primjer, jedan od vodećih zapadnih financijskih analitičara Sergej Perminov ovako objasnio zašto je prijedlog za mnoge neprihvatljiv:

"To je prijedlog koji nije u sferi realnosti, nego je u sferi fantazije. Ne postoji situacija u kojoj bi se to sada moglo primijeniti. Valja podsjetiti da je ranije postojalo nešto slično ovom prijedlogu. Bio je to zlatni standard, a on nije dobro završio. Alternativu dolaru u ovom trenutku nije lako naći."

Iako niz zemalja predlaže da se krene u duboku reformu međunarodnog monetarnog sustava, posebno u sferi financijske regulacije, u ovom trenutku nema još spremnosti za tako dalekosežni potez kakav bi bila zamjena dolara sa SDR. To bi bilo preosjetljivo u trenucima kada je važno da monetarni sustav kako-tako funkcionira. Jer on će biti mehanizam preko kojeg će se neke ključne odluke grupe G20 provoditi, pri čemu će Međunarodni monetarni fond imati najvažniju ulogu. Očekuje se da će na tom summitu 2. travnja u Londonu biti donesena odluka o davanju značajnog novca rezervama Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi on imao dovoljno sredstava koje bi mogao potom distribuirati državama u teškoćama. Već su vođe Europske unije obećale da će Međunarodnom monetarnom fondu dati dodatnih 75 milijardi eura, čime će se kapital fonda popeti na 500 milijardi dolara. Te su zemlje odlučile dati dodatnih 50 milijardi eura članicama Europske unije koje nisu u eurozoni. Čeka se sada s čim će na taj summit doći američki predsjednik Barack Obama jer do sada američka vlada, koncentrirana u prvom redu na traženju rješenja za spas vlastite ekonomije, nije davala nikakva obećanja da će dati konkretan novac Međunarodnom monetarnom fondu. Očekuje se da će upravo summit grupe G20 biti prilika za to.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika