24.03.2009. / 13:41

Autor: Hrvoje Šimičević

Kriza uzima danak: Početak kraja tiskanog 'novinarstva' u Velikoj Britaniji

Dugoročno, u državi koja se može pohvaliti dominantno otisnutom žutom bojom u raznim tiskovinama, nestajanje lokalnih listova itekako će biti veliki udar na novinarski profesionalizam

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNakon što je nekoliko eminentnih američkih tiskovina najavilo svoj konačni pad i striktno preseljenje u internetski sektor, izgleda kako loša vremena predstoje i za britanske novinske kuće. Kako piše britanski Guardian, posljedice recesije uzimaju znatan danak i u medijskom poslu u Britaniji. Najveće novinske kuće bilježe značajan pad prihoda što za posljedicu ima prvi veliki val otpuštanja novinara i ostalih medijskih djelatnika.

To je posebice vidljivo na lokalnoj razini, a prema predviđanjima analitičara, svi će lokalni listovi zabilježiti značajne gubitke, što će neke prisiliti i na gašenje, dok je takav scenarij neminovan i za nacionalne dnevnike, ali će međutim trajati nešto duže. Koliko je stanje ozbiljno, svjedoči jučerašnja epizoda sa velikom regionalnom izdavačkom kućom 'Northcliff media', koja raspolaže sa preko 30 izdavačkih centara i vlasništvom nad 18 listova. Jučer je, naime, otpušteno čak tisuću novinara.

Prošli tjedan, lokalne novine u vlasništvu tvrtke 'Guardian media group' izgubile su 150 radnika, a problemi sa milijunskim dugovanjima natjerali su drugog po veličini izdavača lokalnih novina 'Johnsons press' da najave prodaju listova 'Scottsmen' i 'Yorksire post'. Potonja novina glasi kao jedna od najstarijih u svijetu, jer je osnovana 1754. godine. Kriza je vidljiva i kod vodećih britanskih tiskovina, bilo da je riječ o tabloidima ili pak 'poluozbiljnim' dnevnim novinama, posebice po pitanju pada tiraža.

Za razliku od razdoblja iz prošle godine, Guardianu je primjerice tiraža u prva tri mjeseca pala za 3,3 posto, dok su brojke za 'Ekspress', 'Daily mail' i 'Daily Telegraph', za sada nepoznate, ali prema procjenama, znatno nepovoljnije. Time je britanska medijska industrija postala prva koja slijedi alarmantan primjer situacije u SAD-u, gdje čitanost i druge financijske komplikacije zahvaćaju do jučer najčitanije kontinentalne tiskovine poput 'Chicago Tribunea', 'Los Angeles Timesa' ili pak 'San Francisco Croniclea'. No, za razliku od američkog tržišta, utjecaj krize na Veliku Britaniju mogao bi imati i neke dodatne dugoročne posljedice. Već nakon prvih negativnih naznaka na riskantni medijski sektor, postalo je očigledno da poimanje i način na koji su mediji držali kulturološku poziciju u Velikoj Britaniji, neće više biti isti.

Na to su i prošlog tjedna upozoravali i zastupnici u Donjem domu britanskog Parlamenta. Tamo je uloga lokalnih listova na zajednicu, koji većim dijelom nisu tabloidizirani - pa su nerijetko za vlasnike i financijski neisplativi - ocijenjena iznimno bitnom. No, s obzirom na interese velikih medijskih kuća koje su tijekom godina monopolizirale lokalnu medijsku poziciju, a pod teretom krize moraju očuvati nacionalne novine, procjena je kako će se lokalni tisak u sljedećim mjesecima uvelike stanjiti.

Sam Guardian, koji je proveo analizu početka očigledne 'metamorfoze' medija u Velikoj Britaniji, izravni je primjer kako se 'racionalizacijom', odnosno odustajanjem od lokalnih tiskovina nastoje spasiti veliki igrači na britanskom tržištu. Sigurno je kako 'Guardian media group' neće stati na onih 150 radnika, što priznaju i iz njihove najveće uzdanice za preživljavanje u krizi.

Izgledno je, s druge strane, kako bi nepovoljna gospodarska situacija mogla poslužiti i kao jaka platforma za opstanak 'najžilavijih', većim dijelom onih kod kojih dominira imperativ maksimizacije profita, te koji se najviše čitaju jer počivaju na jednostavnoj formuli multipliciranja tabloidnog spektakla.

Koliko će to ponukati novine koje do sada nisu podlegle niskim strastima da u borbi za preživljavanje prihvate pravila igre, teško je trenutačno kazati, slažu se analitičari. Međutim, naginjanje tom trendu moglo bi biti pospješeno aktualnom situacijom s lokalnim novinama. Jer, dugoročno, u državi koja se - nije pretjerana vrlina - može pohvaliti dominantno otisnutom žutom bojom u raznim varijantama i tiskovinama - nestajanje lokalnih listova itekako će biti veliki udar na novinarski profesionalizam, ocjena je Guardiana.

Vezane vijesti

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu odbacili su europsku valutu euro i stvorili alternativnu lokalnu valutu TEM, piše BBC. Korištenje alternativne valute u lučkom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika