25.03.2009. / 08:19

Autor: Katarina Zorić

Rat sa sindikatima: Vlada danas raskida kolektivni ugovor s javnim sektorom?

Sindikati javnih službi Vladi su poručili da neće ustuknuti pred prijetnjama i ucjenama da će im plaće biti smanjene

Vlada navodno nema namjeru popustiti pred sindikalnim prijetnjama o štrajkuVlada navodno nema namjeru popustiti pred sindikalnim prijetnjama o štrajkuVlada će danas utvrditi prijedlog rebalansa proračuna i poslati ga u Hrvatski sabor, a na sjednici će se odlučiti i hoće li se smanjiti plaće državnim i javnim službenicima. Sjednici će nazočiti i predsjednik Stjepan Mesić. Predstavnici Vlade prije sjednice sastat će se s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i sindikatima.

Prema nekim informacijama, Vlada će jednostrano raskinuti kolektivni ugovor s javnim sektorom. Međutim,Vlada neće otkazati samo temeljni kolektivni ugovor za javne službe nego i svih šest granskih kolektivnih ugovora za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb i kulturu pa 180.000 zaposlenih u tim službama ostaju bez veće osnovice, ali i svih ostalih materijalnih prava kao što su božićnice, regresi i ostali dodaci.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Vlada je pripremila cijelu proceduru kako se ne bi moglo dogoditi da sindikati kasnije dobiju tužbe i naknadno izbore navedena prava.

Sindikati javnih službi Vladi su poručili da neće ustuknuti pred prijetnjama i ucjenama da će im plaće biti smanjene. Odluku o mogućem štrajku donijet će nakon što se izjasni članstvo, a riječ je o 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, školstvu, znanosti i socijalnoj skrbi.

Međutim, iz Vlade poručuju da službenicima neće platiti štrajk. "Dok u gospodarstvu zaposleni ostaju bez radnih mjesta i plaća teško da će javnost stati na njihovu stranu, a pitanje je hoće li dobiti i podršku članstva", izjavio je Jutarnjem neimenovani Vladin dužnosnik.

Ministar financija Ivan Šuker izjavio je ranije da Vlada rebalansom treba uštedjeti deset milijardi kuna. Računa se da bi ušteda ministarstava trebala biti od 3,6 do 3,7 milijarda kuna. Da je sa sindikatima postignut dogovor o smanjenju plaća uštedjelo bi se još 1,4 milijarda kuna. Kako je rekao Šuker, deficit bi bio nešto povećan, ali prihvatljiv.

O rebalansu proračuna u Saboru bi se trebalo raspravljati u prvome tjednu travnja.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika