25.03.2009. / 14:33

Autor: Katarina Zorić

Srbi i Talijani ujedinjeni u lovu na mafijašku imovinu

Srbijanska ministrica pravosuđa navodi da je postignut dogovor o suradnji srpskog i talijanskog tužiteljstva u borbi protiv organiziranog kriminala

Snežana Malović očekuje pomoć Talijana u borbi protiv organiziranog kriminalaSnežana Malović očekuje pomoć Talijana u borbi protiv organiziranog kriminalaU srpsku državnu blagajnu u idućih godinu dana moglo bi se sliti dvije milijarde eura zbog primjene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Tu su procjenu napravili talijanski tužitelji za borbu protiv mafije, a priopćili su je srpskoj ministrici pravosuđa Snežani Malović.

"Talijanski stručnjaci iz tužiteljstva u Palermu koje je najuspješnije u borbi protiv mafije i oduzimanju njezine imovine, tu su procjenu napravili na osnovu analize kaznenih postupaka provedenih u Srbiji protiv organiziranog kriminala i za imovinske delikte. Prenijeli su nam iskustvo da je najviše imovine zaplijenjeno na početku primjene zakona i to oduzimanjem nekretnina. Procjenjene dvije milijarde predstavlju isti iznos koji Srbija traži od MMF za ovu godinu", izjavila je Blicu Snežana Malović. Dodala je da su talijanski tužitelji priopćili kako je samo u regiji Palerma koja ima oko milijun stanovnika, od 1. siječnja prošle godine do danas oduzeta imovina u vrijednosti dvije i pol milijarde eura.

Srbijanska ministrica pravosuđa navodi da je postignut dogovor o suradnji srpskog i talijanskog tužiteljstva u borbi protiv organiziranog kriminala. "Srbija je odlučna u borbi protiv organiziranog kriminala i tužiteljstva će surađivati i u praćenju skrivanja kriminalne imovine. Vodit će se zajedničke financijske istrage. Talijanski tužitelji su nam rekli da mafijaši traže nove načine kako bi sačuvali imovinu te da su pojedini mafijaši iz Palerma prebacili dio imovine u Srbiju i Crnu Goru. Postoje i primjeri da su kriminalci iz Srbije sredstva ulagali u Italiju", naglasila je srpksa ministrica pravosuđa.

Napomenula je da su Talijani imali srpski zakon preveden na talijanski: "Oni će ubaciti svoje propise u odredbe srpskog zakona koji se odnose na Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom jer su izuzetno dobre."

Tužitelj Okružne direkcije za borbu protiv mafije Francesco Mesini i glavni tužitelj Palerma Luigi Croce pokazali su srpskoj ministrici imovinu oduzetu od glavnih mafijaških šefova. Talijanski domaćini odveli su srpske goste u obilazak zaplijenjenih Salvatorea Rine, vođe sicilijanske mafije iz klana Korleonezi i naručitelja ubojstva suca Giovannija Falconea, koji je uhićen 1993.

Jedna njegova vila je pretvorena u ustanovu Financijske policije. Kuća koja je oduzeta njegovom bratiću sada služi za održavanje programa za mlade koji traže posao. Još jedna njegova kuća pretvorena je u restoran sa sobama za prenoćište, a od njega su zaplijenili ukupno 500 hektara zemljišta. Gosti iz Srbije videli su i oduzetu vilu Bernarda Provencana, šefa klana Korleonezi i nasljednika Salvatora Rine, uhićenog 2006.

"Velike su rezultate postigli u borbi protiv njihove građevinske mafije. Samo od jednog građevinskog poduzetniak zaplijenili su imovinu vrijednu 25 miliona eura. U regiji Palerma značajna sredstva počeli su konfiscirati 2002. i kako su nam rekli, sada tamo i nema ozbiljnog organiziranog kriminala", rekla je Snežana Malović.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika