26.03.2009. / 07:42

Autor: Katarina Zorić

Nakon trosatnog sastanka, Hrvatskoj i Sloveniji Rehn ponudio kompromis

Uoči sinoćnjeg sastanka Rehn je rekao kako i dalje vjeruje da Hrvatska može završiti pregovore do kraja godine unatoč tomu što je jučer otkazana pretpristupna konferencija

Rehn će o tijeku razgovora i nastavku pregovora izvijestiti ministre vanjskih poslovana na sastanku u Češkoj potkraj tjednaRehn će o tijeku razgovora i nastavku pregovora izvijestiti ministre vanjskih poslovana na sastanku u Češkoj potkraj tjednaSinoć je u Bruxellesu održan trosatni razgovor o deblokadi pregovora Hrvatske i Slovenije, uz posredovanje Ollija Rehna. Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, ali je objavljeno priopćenje u kojemu se navodi da je predstavljen novi kompromisni prijedlog. Sadržaj prijedloga nije objavljen.

Hrvatska i Slovenija zatražile su dodatno vrijeme za konzultacije i odgovor na prijedlog, novi bi se sastanak trebao održati idući tjedan.
Potkraj tjedna povjerenik Rehn o tijeku razgovora i nastavku pregovora izvijestit će ministre vanjskih poslovana na sastanku u Češkoj.

Rehn je uoči sinoćnjeg sastanka s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, rekao kako i dalje vjeruje da Hrvatska može završiti pregovore do kraja godine unatoč tomu što je jučer otkazana pretpristupna konferencija.

"Hrvatska još može ispuniti cilj dovršetka pregovora do kraja ove godine ako nastavi odlučno provoditi reforme unatoč zastoju zbog bilateralnog problema sa Slovenijom. Radi se na rješavanju tog problema i može se očekivati skori napredak", rekao je povjerenik za proširenje.

Prema njegovu mišljenju, bitno je da Hrvatska s punom odlučnošću i konkretnim rezultatima nastavi reforme, posebice u pravosuđu i brodogradnji. "U tom slučaju nije toliko bitno hoće li neka poglavlja biti otvorena u ožujku, travnju ili čak u svibnju", rekao je Rehn.

Sinoćnji sastanak bio je treći po redu, nakon što su obje zemlje prihvatile Rehnovu inicijativu da se u rješavanje otvorenog graničnog pitanja uključi stručna skupina pod vodstvom bivšega finskog predsjednika Martija Ahtisaarija.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika