26.03.2009. / 07:58

Autor: Katarina Zorić

Šuker žestoko napao Linića, a Štroka usporedio s najgorim tajkunima

"Problem SDP-a je što sve naziva lopovima i konstantno laže. Vi gospodine Liniću držite lekcije, a kad ste bili na vlasti niste ništa napravili", optužio je Šuker Linića

Sinoćnju emisiju Otvoreno u kojoj se raspravljalo o rebalansu proračuna obilježio je verbalni sukob ministra financija Ivan Šuker i SDP-ovog Slavka Linića. Njih su dvojica svoja neslaganja pokušali riješiti pred televizijskim kamerama, a jedan drugome neprestano su upadali u riječ.

"Problem SDP-a je što sve naziva lopovima i konstantno laže. Vi gospodine Liniću držite lekcije, a kad ste bili na vlasti niste ništa napravili", optužio je Šuker Linića.

U drugoj trećini emisije sukob je eskalirao kada je Linić pokušao upasti u riječ Šukeru kako bi rekao da je uvođenje novih poreza rješenje hrvatske krize. "Zašto se derete? Nitko ne mora slušati deranje Slavka Linića jer on nema živaca", mirno je ustvrdio Šuker.

Linić je pojasnio da se zbog nepostojanja poreza na kapitalne transakcije mali postotak stanovništva bogati na račun čitavog društva i ekonomije te da bi trebalo snažnije oporezivati imovinu bogatih, aludirajući pritom na kupnju ogromnog zemljišta na Pelješcu od strane fantomskih investitora.

To bi spriječilo jeftinu rasprodaju nacionalnih resursa, a proračunske prihode koji bi se prikupili od tih poreza, rekao je Linić, trebalo bi usmjeriti u razvoj gospodarstva.

Na to je Šuker rekao da je upravo Linić dok je bio na vlasti omogućio jeftinu rasprodaju nacionalnog bogatstava, spočitnuvši mu pritom Damira Vrhovnika, bivšeg vlasnika brodogradilišta Viktor Lenac kojemu je Račanova vlada dala državna jamstva. U kontekstu rasprodaje nacionalnih resursa, spomenuo je i hotelijera Gorana Štroka, optuživši Linića da je Štroku praktički darovao dubrovački hotel Excelsior.

Na samome početku emisije Linić je istaknuo kako Vlada nije napravila rebalans nego kresanje. "Za kvalitetan rebalans trebalo je preusmjeriti novac u gospodarstvo koje će najviše stradati u krizi. Posao nije planski ni kvalitetno odrađen i povećat će se broj nezaposlenih", rekao je Linić.

Predsjednik Gospodarskog socijalnog vijeća Ivica Mudrinić djelomično se složio s tom izjavom, ali je ipak dao podršku jučerašnjem rebalansu proračuna. "Gledanje u prošlost neće nam puno pomoći. Treba razviti imati strategiju koju ćemo primijeniti ukoliko nam turistička sezona podbaci kako se ne bi našli u još većoj krizi. Također, trebamo odresiti i kojim ćemo putem ići dalje, definirati glavnu struktura gospodarstva", rekao je Mudrinić.

Rebalans proračuna podržao je i ekonomist Damir Novotny. "Nelikvidnost je najveći problem u hrvatskom gospodarstvu te je zato i bio važan rebalans proračuna. Ono što je Vlada napravila jest korak u dobrom smjeru, no premalen za ono što nam treba", naglasio je Novotny.

U Otvorenom je gostovao i predstavnik sindikata Vilim Ribić koji je najavio da postoji mogućnost da Hrvatska završi pred sudom zbog odluke da se putem zakona ponište kolektivni ugovori.

"Spremni smo na odricanje, no trebamo jamstva da će nam se sve vratiti nakon izlazka iz krize. Ne pristajemo na obećanje jer vlada dugi niz godina marginalizira zaposlene u javnom sektoru", rekao je Ribić koji je sinoć pokušao objasniti zašto sindikati nisu pristajali na smanjenje plaća.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika