26.03.2009. / 11:37

Autor: Hrvoje Šimičević

Zadarski utajivači poreza povezani s kupcem zemljišta u Istri i na Pelješcu

Ukupno, radi se o kupovini od gotovo 5 milijuna hektara zemlje za oko 35 milijuna eura, a državnim je organima najzanimljivije da li su Nizozemci platili sav propisani porez Hrvatskoj. Za sada istragu ponajviše usporava činjenica da je rečeni fond međunarodna institucija, pa je jako teško doći do potrebne dokumentacije

Budući most Pelješac vlasnicima okolnih zemljišta donosi enormu zaraduBudući most Pelješac vlasnicima okolnih zemljišta donosi enormu zaraduDvojica Zadrana udružena u kriminalu, koje je jučer tamošnja policija prijavila zbog višemilijunske utaje poreza, sudjelovali su kao posrednici u poslovima off shore tvrtke u vlasništvu nizozemskog fonda kojeg USKOK istražuje zbog sporne kupovine terena na Pelješcu.

Naime, umirovljeni branitelji iz Zadra Ivan Matak i Želimir Marović osumnjičeni su za utaju od gotovo 7 milijuna kuna poreza, jer prilikom posredovanja u kupovini nekretnina po Istri dobivenu proviziju od 17 milijuna kuna nisu prijavili državi.

Nakon što je otkriveno da USKOK češlja po recentnim kupovinama desetaka hektara neurbaniziranog zemljišta po Pelješcu, imena ovog dvojca postala su posebno zanimljiva. Naime, osnovano ih se povezuje da su u istarskim poslovima posredovanja radili u korist tvrtke koja je u vlasništvu nizozemskog fonda EMAC Illyrian Land Funda, a koja je velika zemljišta kupovala i po Pelješcu. Rečeni je fond, naime, već duže vrijeme zanimljiv USKOK-ovim istražiteljima, koji slučajeve Pelješca i Vodnjana vode kao jedinstven istražni predmet.

Ukupno, radi se o kupovini od gotovo 5 milijuna hektara zemlje za oko 35 milijuna eura, a državnim je organima najzanimljivije pitanje jesu li Nizozemci platili sav propisani porez Hrvatskoj. Za sada istragu ponajviše usporava činjenica da je rečeni fond međunarodna institucija, pa je jako teško doći do potrebne dokumentacije. Stoga se, kao jedan od korisnijih tragova u cjelokupnoj priči, istražuju metode kojima su se kupci koristili.

U pravilu su angažirali posrednike za poslove otkupa zemljišta, koji su to radili na način da kupe, a potom njima dvostruko skuplje prodaju zemljište. Policija je u Istri za sada ispitivala izvjesnog A.J., koji je vlasnik poduzeća Vallis iz Bala. Zbog poslova koje je dotični radio tijekom 2007. godine, policija sumnja da je zajedno s 'kolegama' utajio oko 10 milijuna kuna poreza. Kao njegovi potencijalni suradnici, za koje je USKOK dokazao da su utajili 7 milijuna kuna poreza, spominju se umirovljeni branitelji iz Zadra.

Vezane vijesti

Trojica mladića poginula kod Tromilje

Trojica mladića poginula kod Tromilje

U teškoj prometnoj nezgodi koja se jutros oko 3 sata dogodila na državnoj cesti D-33, pored naselja Tromilja, poginula su trojica mladića, doznaje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika