26.03.2009. / 15:22

Autor: Katarina Zorić

Hypo banka ide na burzu, smanjuje se broj zaposlenih

Prošle godine kroz dokapitalizaciju vrijednu 700 milijuna eura Bayerische Landesbank povećala je svoj udio u Hypo grupi na 67 posto. Krajem prošle godine Hypo banka primila je 900 milijuna eura od austrijske vlade te je postala prva austrijska banka koja je dobila državnu pomoć

Unutar Hypo Alpe-Adria grupe posluje i peta najveća hrvatska bankaUnutar Hypo Alpe-Adria grupe posluje i peta najveća hrvatska bankaDruga najveća njemačka banka u državnom vlasništvu Bayerische Landesbank objavila je za prošlu godinu neto gubitak od 5,08 milijardi eura. Gubitke su prouzročili otpisi imovine zbog krize, a u toj banci kažu kako će ostvarivanje dobiti ove godine biti vrlo veliki izazov, piše Poslovni dnevnik.

Bayerische Landesbank koja je od 2007. godine većinski vlasnik Hypo Alpe-Adria grupe, a unutar koje posluje i peta najveća hrvatska banka, najavila je kako će Hypo biti “spreman za tržište kapitala u srednjem roku”. To znači da bi se u nadolazećim godinama dionice Hypa mogle naći na burzi, ali detaljnijih informacija o tome još uvijek nema.

Prošle godine kroz dokapitalizaciju vrijednu 700 milijuna eura Bayerische Landesbank povećala je svoj udio u Hypo grupi na 67 posto. Krajem prošle godine Hypo banka primila je 900 milijuna eura od austrijske vlade te je postala prva austrijska banka koja je dobila državnu pomoć.

Hypo banku u idućim mjesecima očekuju brojne promjene. Svoj odlazak krajem travnja najavio je glavni izvršni direktor Hypo Grupe Tilo Berlin. Zbog krize će morati biti zatvorene neke poslovne jedinice Hypo Banke kako bi se ispunili planovi o smanjenjubroja zaposlenih. Još početkom prosinca prošle godine BLB je najavio smanjenje broja zaposlenih za gotovo trećinu.

Osim Hypo Banke, BLB planira na tržište plasirati i svoju mađarsku podružnicu MKB banku. Inače, Bayerische Landesbank je prošle godine ostvario drugi po veličini gubitak u poslovanju u Njemačkoj- 5,08 milijardi eura. Veći gubitak zabilježila je samo Dresdner banka - 6,3 milijarde eura.

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika