26.03.2009. / 17:27

Autor: Tena Džodan

8 savjeta za poslodavce i zaposlenike: Kako biti inovativan

Ukoliko vam se čini da vam je svaki dan isti, te da vam se posao sve na čistu kolotečinu, nemojte kriviti sve oko sebe. Možda ste ipak vi postali malo umorni, zasićeni i nemotivirani. Ako jeste, odmah se trgnite. Pročitajte naša pravila i pokrenite se. Odmah!

Kreativni možete biti i bez da vas netko na to potičeKreativni možete biti i bez da vas netko na to potičeKapitalizam bi trebao biti inovativan, zabavan i domišljat. I on zaista to i može biti, ali zašto onda u većini slučajeva nije? Izgleda da je stvar u njegovu shvaćanju i provođenju. Danas kada svi samo pričaju o inovativnosti i idejama mi smo vam priredili par naputaka kako uopće doći do ideje i kako je ostvariti. Možda vas koji od naših prijedloga izvuku i iz financijske krize.

1.Kao prioritet si postavite inovacije

U današnjim radnjim okruženjima biti inovativan pravi je izazov. Ne potiče svaki poslodavac inovativnost i kreativnost svojih zaposlenika što ne znači da ne trebate pokušati. Svi veliki izumi stvar su inovativnosti.

2. Prihvatite rizik i mogući neuspjeh

Kada odlučite pokušati biti inovativni, morate biti spremni i na padove. Uspjeh je eksploatacija novih ideja, ali inovacija podrazumijeva i neuspješne projekte. Ljudi moraju dobiti i mogućnost promašaja da bi shvatili što znači postići uspjeh. U farmaceutskoj industriji od tri ideje samo jedna je vrijedna hvale, ali ta jedna često znači veliku prekretnicu. U svakom slučaju trudite se i ne odustajte.

3. Okrenite se budućnosti

Razmislite o tome tko su vam budući kupci i kakav proizvod oni žele. Tko su vam sadašnji, a tko budući konkurenti? Ako ste uspješni sada, ne znači da će te biti uspješni i u budućnosti. Garancije nema. Praksa je pokazala da će one tvrtke s najboljim osjećajem za nove tehnoligije i trendove biti najuspješnije kroz par godina.

4. Prekršite koje pravilo

Razmišljajte izvan zadanih okvira. Budite inovator koji ima petlje srušiti današnji cjelokupan koncept poslovanja i nametnuti novi. Štreberi odavno nisu na cijeni. Izvucite maksimalno iz svoje mašte i možda baš ona ideja koja vam se čini luda i neostvariva ili možda nedovoljna pametna donese novi poslovni uspjeh.

5. Razmišljajte globalno

Živimo u svijetu inovacija u kojem SAD više nije predvodnik trendova. Centri moći svakodnevno se sele s jedne strane planete na drugi. Poslovna su se pravila promijenila pa tako tri različite tvornice na različitim zemljopisnim lokacijama proizvode jedan proizvod. Ekonomičnost je pravilo broj jedan zbog čega nastaje sve više multinacionalnih konglomerata koji su i međusobno povezani. Shangai, Helsinki i Singapur nova su svjetska inovativna središta. Nikada nemojte smetnuti suma da ste uvijek ovisni o nekome i da je u većini slučajeva poslovni partner objektivna nužnost.

6. Budite ambiciozni

Cilj inovativnosti je da konkurenciju učinite irelevantnom, malenom i beznačajnom. Borba s konkurencijom nas, uostalom, potiče na bolji i brži rad. Biti ambiciozan ne znači uvijek hodati preko leševa da bi postigli zadani cilj, ali to ne znači da ne smijete pokazati zube i povremeno zarežati.

7. Djelujte brzo i neprestano se usavršavajte

Biti uspješan znači dosta, ali ne dovoljno. Ali konstantno biti uspješan i inovativan, znači i vrijedi mnogo. To vam može poći za rukom samo ako ulažete u svoje osoblje, neprekidno usvajate nova znanja i motivirate ljude na rad.

8. Forsirajte kreativnost na svim razinama

Nevjerojatno je koliko su tvrtke, koje sve svoje zaposlenike potiču na kreativnost, znatno uspješnije nego li druge. Bitno je da istražite koje osobne afinitete i sposobnosti imaju vaši zaposlenici i kako time mogu pridonijeti tvrtci.

Vezane vijesti

SAP Forum: Znanje i tehnologija osigurat će gospodarski rast

SAP Forum: Znanje i tehnologija osigurat će gospodarski rast

"Objediniti znanje i tehnologije kojima će se osigurati tržišni rast" zaključci su konferencije SAP FORUM koja se održala u zagrebačkom Arena centru,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika