27.03.2009. / 11:51

Autor: Katarina Zorić

Bandić šakom i kapom dijelio donacije: Crkvi ipak darovao najviše novca

Evidentno je da je Bandić slab i na kulturu pa je tako Andrija Vrdoljak kao vlasnik društva Mediteran film dobio 200 tisuća kuna za snimanje filma Tito, dok je za predstavljanje filma "Što sa sobom preko dana", autorice Ivone Juka izdvojeno 50 tisuća kuna

Sudeći prema donacijama, Milan Bandić je i ljubitelj kultureSudeći prema donacijama, Milan Bandić je i ljubitelj kultureZagrebački gradonačelnik Milan Bandić proteklih godina šakom i kapom dijelio je donacije raznim fizičkim i pravnim osobama. Međutim, najviše je slab na Crkvu pa se u dokumentaciji o donacijama koju posjeduje Novi list, može vidjeti da je više od 50 posto ukupnih donacija izdvojio za tu instituciju. Dio dokumentacije o donacijama iz 2007. i 2008. godine, a riječ je o pedesetak dokumenata s gradonačelnikovim potpisom putem kojih je podijeljeno ukupno 7,8 milijuna kuna, pokazuje da je Bandić Crkvi davao novac za raznorazne popravke, prepravke i obnove sakralnih objekata.

Odbor Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale dobio je tri milijuna kuna, dok je 350 tisuća kuna izdvojeno za Šibensku biskupiju za podmirenje dijela troškova financiranja rekonstrukcije broda Zaveslaj. Zagrebačka nadbiskupija za podmirenje dijela troškova obnove pročelja župnog dvora dobila je 200 tisuća kuna. Toliki iznos doniran je i Župi Sv. Petra i Pavla za obnovu krovišta, fasade i vjeronaučne učionice. 170 tisuća kuna darovano je Zadarskoj nadbiskupiji za financiranje radova na uređenju sakralnog prostora crkve. Bandić je donirao i107 tisuća kuna pravoslavnoj crkvi u Zagrebu za financijsku pomoć u realizaciji redovnih poslova i funkcioniranja Muzeja SPC u Hrvatskoj. Zagrebačka biskupija za radove na uređenju malonogometnog igrališta kod župnog dvora u Cerju dobila je 40 tisuća kuna.

Međutim, nije Crkva jedina koja uživa Bandićevu naklonost. Trgovački sud u Zagrebu prošle je godine od Bandića kao predsjednika Skupštine Zagrebačkog holdinga dobio 200 tisuća kuna. No problem je što je Bandić tom donacijom prekršio Zakon o sudovima.

Našlo se sredstava i za televizijskog doajena Gorana Milića. naime, na molbu izdavača – tvrtke Bona Studio, na čijem je čelu Milićeva kćerka Lana Marija, Grad Zagreb je otkupio stotinu njegovih knjiga Hrvatska jedna i jedina i to za iznos od dvadeset tisuća kuna.

Evidentno je da je Bandić slab i na kulturu pa je tako Andrija Vrdoljak kao vlasnik društva Mediteran film dobio 200 tisuća kuna za snimanje filma Tito, dok je za predstavljanje filma "Što sa sobom preko dana", autorice Ivone Juka izdvojeno 50 tisuća kuna.

Donaciju od 100 tisuća kuna u kolovozu prošle godine od Bandića je dobio Croatiastudio iz Mostara te Zamak iz Metkovića zbog, kako se navodi, podmirenja troškova Andrea Bocellija u Međugorju.

Novca se našlo i za Đelu Jusića, točnije njegovu tvrtku Poeta koja je dobila 25 tisuća kuna za snimanje spota za pjesmu Vrijeme nedostižno. Druga Jusićeva tvrtka Adria Ton dobila je, pak, donaciju od 100 tisuća kuna za financiranje kulturne manifestacije Mljetsko kulturno ljeto 2008. godine. Kako piše Novi list, jednaki iznos Bandić je dao i za organizaciju koncerta Svi pjevaju, u čast Đorđa Novkovića.

Holding Udruzi Destilana za realizaciju projekta proslave sedamdeset godina života i pedeset godina stvaralaštva Arsena Dedića, točnije za trodnevno predstavljanje njegovog opusa u Parizu, donirano je 200 tisuća kuna.

Na listi Bandićevih donacija nalazi se i stolnoteniski klub Večernji list koji je dobio 650 tisuća kuna za saniranje poslovanja kluba. U to vrijeme predsjednik stolnoteniskog kluba bio je Branko Karapandža, koji će kasnije dospjeti na mjesto glavnog urednika tjednika Zagreb.hr, a za koji Grad izdvaja oko 15 milijuna kuna.

Bandić je bio darežljiv i prema čelniku zagrebačke Hvidre Ivanu Pandži, točnije njegovom Jockey klubu Hrvatske, kojemu je prošloga ljeta dao 90 tisuća kuna za podmirenje troškova za članstvo u International Federation of Horseracing Authorities. Konkurentskom Kasačkom klubu Zagreb, pak, Grad je donirao 145 tisuća kuna i to za troškove organizacije tri trkačka dana na Hipodromu.

U dijelu dokumentacije koju posjeduje Novi list može se vidjeti da je Bandić donirao i poduzeće Top spin, osnivača Branimira Horvata, sa 95 tisuća kuna i to za održavanje teniskog turnira ATP Challenger Zagreb Open. Značajno je iz Holdingove kase profitirao i Košarkaški klub Dubrava kojem je na čelu zamjenica gradonačelnika Ljiljana Jeličić Kuhta. Donacije u dva navrata od Holdinga su dobivali i metkovićki lađari, najprije za sponzorstvo prve nagrade 11. maratona lađara – 60 tisuća kuna, a potom i za organizaciju Super kup maratona lađara na Jarunu.

Zagrebački holding bio je i pokrovitelj 18. Marulićevih dana. Splitsko Hrvatsko narodno kazalište za ovu svrhu dobilo je 150 tisuća kuna. Trideset, pak, tisuća dobila je udruga Mecena za organizaciju humanitarne priredbe Žaropek 2008., organizirane na Jarunu. Hrvatsko planinarsko društvo Pločno iz Posušja, za organizaciju ekspedicije uspona na najviši vrh Afrike Kilimanjaro u Tanzaniji.

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika