27.03.2009. / 12:40

Autor: Hrvoje Šimičević

Sindikati najavili tužbe: 'Jednostrano smanjenje plaća državu bi moglo stajati milijarde kuna'

Zdenka Gizić je istaknula je kako je nedavno vlada sa sindikatima državnih službi potpisala i tajni dio ugovora, prema kojim im je obećano da će uspješnost pregovora sa javnim službama utjecati i na njihovu poziciju

Predstavnik sindikata javnih službi Vilim RibićPredstavnik sindikata javnih službi Vilim RibićPredstavnici sindikata javnih službi poručili su na današnjoj konferenciji kako su i dalje spremni na dijalog sa predstavnicima vlade, ali i da će o eventualnoj tužbi na jednostranu odluku o njihovom zakonskom 6-postotnom smanjenju plaća odlučiti nakon očitovanja Međunarodne organizacije rada. "Republika Hrvatska odavno je prihvatila međunarodnu konvenciju rada, a u samom ustavu stoji da su te odredbe iznad zakona. Kada su nedavno odlučili prijeći preko kolektivnog ugovora donoseći zakonsku odredbu, vlada je prekršila te odredbe.

Kao ozbiljni predstavnici sindikata, ne možemo prijevremeno izlaziti s odlukama sa sudskim epilogom. Trenutačno proučavamo sve pravne odredbe koje stoje iza vladine odluke. Nakon toga ćemo znati o daljnjim koracima.", kazao je Krešimir Rožman, član odbora za zakonodavstvo i jedan od pravnih savjetnika sindikata.

Jedan od predstavnika sindikata javnih službi Vilim Ribić dodao je kako će, ukoliko se doista dokaže da je vlada djelovala suprotno konvencijama, pokrenuti 'pilot tužbe', koje će uključivati za početak borbu nekoliko djelatnika na sudu. "Ukoliko pravda na kraju bude na njihovoj strani, istim će se metodama koristiti i preostalih 180 tisuća radnika. To će prema ovom scenariju, državu stajati milijarde kuna, odnosno iznos gotovo istovjetan povratku duga umirovljenicima", poručio je Ribić.

Njegova sindikalna kolegica Zdenka Gizić otkrila je i kako je nedavno vlada sa sindikatima državnih službi potpisala i tajni dio ugovora, prema kojim im je obećano da će uspješnost pregovora sa javnim službama utjecati i na njihovu poziciju. "Vlada je ovim potezom odaslala izravnu poruku da društvu nisu potrebni sindikati, da se nije potrebno boriti za prava radnika, jer kada se sindikati javnih službi troše, onda ćete i vi dobiti bolje rezultate", kazala je ona.

Dodala je kako je jučerašnji pristanak dvaju manjih sindikata iz javnih službi da pristanu na dogovor sa vladom zapravo pravno beskoristan."Dotični sindikati ne sudjeluju u procesu pregovaranja o kolektivnom ugovoru, iako imaju svoje predstavnike. No njihovi konkretni potpisi nemaju nikakvu pravnu snagu i značenje. To je isto kao da mi potpišemo pristupanje Hrvatske u NATO", kazala je Zdenka Gizić, pozvavši građane da u tom svijetlu ocijene radi li se zaista o vladinom ozbiljnom djelovanju u ozbiljnim vremenima, kako je to znao govoriti Sanader.

Poručivši vladi kako su bez obzira na sve sindikati i dalje spremni na pregovore, Vilim Ribić je konstatirao da je vladi trenutačno najveće opterećenje što će eventualno uspostavljanje dogovora morati ići na referendum kod članova sindikata. "No, ja bih poručio gospodi u vladi da je ovaj demokratski proces posebno dobar za njih, jer učvršćuje njihov poziciju izvršne vlasti, dajući im jaču puni legitimitet i veću podršku u radu", kazao je on.

Upitani da komentiraju najave o masovnom štrajku, sindikalni predstavnici poručili su kako je i to jedan od scenarija, ali i da se na tome ne treba žuriti. "Najprije ćemo vidjeti reakcije vlade i sagledati sve pravne aspekte. Ako bude potrebno, štrajk će se sigurno dogoditi", poručio je Ribić.

Ribić o Sanaderovoj motornoj akviziciji: Jednostavno sam deprimiran!

Iako na prvu nije želio komentirati Sanaderovu najnoviju milijunsku akviziciju, blindiranog BMW-a, Ribić je na kraju ipak prozborio koju riječ. "Mislim da taj slučaj ima ponajprije neku simbolički značaj. Što se mene tiče, ja primjerice ne mogu iskazati svoju deprimiranost situacijom u Hrvatskoj, gdje čelni ljudi na vlasti kupuju takve automobili, a medicinskim sestrama i učiteljima se smanjuje plaća", istaknuo je Ribić

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika