26.08.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

PERU - ČILE

PERU OTVARA PROBLEM GRANICE NA MORU S ČILEOM

...

PERU OTVARA PROBLEM GRANICE NA MORU S ČILEOM

Peruanski predsjednik Alejandro Toledo otvorio je prilikom svojeg netom završenog dvodnevnog posjeta čileanskom glavnom gradu Santiagu pitanje morske granice između dvije zemlje. Peru nije zadovoljan sadašnjom graničnom linijom, koja razdvaja peruanske od čileanskih teritorijalnih voda na Pacifiku, a ide po paraleli koja započinje tamo gdje završava njihova kopnena granica. Peru smatra da bi trebao dobiti veći dio teritorijalnih voda, što je za Peru od ekonomskog značenja, jer je ribarstvo druga po važnosti peruanska izvozna grana nakon rudarstva, a Peru je vodeći svjetski proizvođač nekih vrsta ribljih prerađevina.
Toledo smatra da Peru ima historijsko pravo, koje proističe iz onoga što se događalo u 19. stoljeću. Čile i Peru vodili su 1879. godine rat, za koji Peru smatra da je završio nepravedno, jer je Čile tada oduzeo Boliviji izlaz na more, te Peruu oduzeo dio njegovog teritorija. Odnosi dvoju zemalja bili su desetljećima jako loši, pa su posljedice rata bile teško rješavane. Međusobne teritorijalne pretenzije na kopnu dvije su zemlje riješile ugovorom 1929. godine, a 1999. godine dogovorile su se da sve svoje teritorijalne nesuglasice ostave prošlosti. Zbog toga je sada čileanska vlada iznenađena što je Peru ponovno tvorio to pitanje, ali je čileanski predsjednik Ricardo Lagos ipak izjavio da ovaj problem ne smatra većom preprekom u razvijanju međusobnih odnosa.

Vezane vijesti

Najbolje fotografije peruanskih domorodaca

Najbolje fotografije peruanskih domorodaca

Organizacija Survival International objavila prve vrlo detaljne fotografije izoliranog peruanskog plemena na portalu Uncontactedtribes.org Narod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika