28.03.2009. / 11:37

Autor: Katarina Zorić

"Ma dajte, pa pod kakvim su stresom saborski zastupnici?!"

Na ljestvici najstresnijih zanimanja uopće se ne spominju saborski zastupnici, ali se spominju razminirači, kontrolori leta, djelatnici Hitne pomoći, kirurzi, novinari, menadžeri, medicinske sestre, vozači vlakova i tramvaja, policajci, vatrogasci i mnogi drugi

Na ljestvici najstresnijih zanimanja uopće se ne spominju saborski zastupniciNa ljestvici najstresnijih zanimanja uopće se ne spominju saborski zastupniciIako je predsjednika Kluba HDZ-a Andrija Hebrang u Saboru izjavio da su zastupnici izloženi ekstremnom stresu, stručnjaci se ne bi složili s njim. Naime, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da u zanimanja povezana s jakim stresom spadaju poslovi vezani za edukaciju, skrb o drugima i rukovođenje, poslovi tajnice, novinara, policijskih djelatnika i srednje rangiranih menadžera, kontrolora zračnih letova, liječnika, burzovnih agenata i majki male djece, piše Jutarnji list.

Davor Ražić, specijalist medicine rada, kaže da zastupnici nisu ni blizu pod stresom kao neka druga zanimanja. "Ma dajte, kakvi saborski zastupnici! Njih se sigurno ne bih sjetio kada bi radio popis najstresnijih zanimanja. Oni su, naime, vrlo dobro situirani i ne moraju se brinuti za svoju budućnost, a upravo egzistencijalni strahovi su glavni okidači stresa", tvrdi Ražić.

Hebrang je, međutim, ipak rekao jednu točnu tvrdnju, a to je da ekstremni stres rezultira malignim oboljenjima. Rekao je i da su na sistematskom pregledu u Saboru “otkrivena tri nova karcinoma”. "Naravno, može se govoriti o dozi stresa i kod njih, No, on nije ni blizu razine stresa kojem su izloženi primjerice mineri, policajaci, vatrogasaci, vozači itd", objasnio je Ražić.

Na ljestvici najstresnijih zanimanja uopće se ne spominju saborski zastupnici, ali se spominju razminirači, kontrolori leta, djelatnici Hitne pomoći, kirurzi, novinari, menadžeri, medicinske sestre, vozači vlakova i tramvaja, policajci, vatrogasci i mnogi drugi.

Stres se stvara kod osoba koje tijekom svoga posla moraju odgovarati na zahtjeve drugih i to u vremenski ograničenom roku. Pri tome gotovo nemaju stvarne kontrole nad događanjima. Prije 10 godina Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je stres na radnom mjestu svjetskom epidemijom. Otada se rasprostranjenost stresa na poslu povećala zbog globalne krize i rasta broja nezaposlenih.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika