29.03.2009. / 10:40

Autor: Katarina Zorić

Rehn: Odgovor Hrvatske i Slovenije na novi prijedlog Europe očekujem do sutra navečer

Pojedinosti novog Rehnova prijedloga još nisu poznate. Europski povjerenik samo je kratko rekao da je riječ o vrlo detaljnom prijedlogu na kojem su radili pravni stručnjaci

Rehn očekuje i više kooperativnosti sa hrvatske i slovenske straneRehn očekuje i više kooperativnosti sa hrvatske i slovenske straneNakon što je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn dobio podršku europskih ministara za napore u rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije te nastavka hrvatskih pristupnih pregovora, izjavio je kako očekuje da će do sutra navečer dobiti odgovor obiju strana na svoj novi kompromisni prijedlog. Bruxelles će o tome u srijedu razgovarati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Izrazio je nadu da će Hrvatska i Slovenija pokazati više kooperativnosti.

Pojedinosti novog Rehnova prijedloga još nisu poznate. Europski povjerenik samo je kratko rekao da je riječ o vrlo detaljnom prijedlogu na kojem su radili pravni stručnjaci. Demantirao je da njegov prijedlog za rješenje spora predviđa razdvajanje pitanja određivanja granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru.

Komentirajući Rehnov najnoviji prijedlog ministar Jandroković je rekao kako je poznat hrvatsko stajalište: "Želimo razdvajanje bilateralnog graničnog pitanja od našeg pregovaračkog procesa. Želimo da dođe do deblokade pregovora i da se pitanje granica rješava u skladu s međunarodnim pravom pred međunarodnim pravosudnim tijelom. Slovenija ima drukčije mišljenje i sada su u tijeku pregovori koje predvodi povjerenik Rehn i vjerujem da ćemo u određenom vremenu doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za obje strane." Dodao je kako Rehnov prijedlog analiziraju hrvatski stručnjaci za međunarodno pravo te da će se na njega odgovoriti na vrijeme.

Šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar izjavio je da Hrvatska ne može računati na deblokadu svojih pristupnih pregovora sve dok posrednički proces koji je pokrenula Europska komisija ne da rezultat u rješenju za otvorena granična pitanja. Također je odbio i mogućnost da se rješenje spora prepusti Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu jer bi to, kako je rekao zbog nezadovoljstva slovenske javnosti vjerojatno izazvalo pad vlada premijera Boruta Pahora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika