30.03.2009. / 08:34

Autor: Katarina Zorić

Hrvatska planira odbiti Rehnov prijedlog jer ide na ruku Slovencima

U hrvatskim diplomatskim krugovima smatraju da je jedan od razloga zbog kojih Vlada ne odstupa od početnih pozicija taj što za prijema Hrvatske u NATO od slovenske prinicipijelnosti i odlučnosti nije ostalo ništa

Premijer Ivo Sanader sprema se navodno odbiti prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna Premijer Ivo Sanader sprema se navodno odbiti prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna Hrvatska neće prihvatiti najnoviji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Olli Rehna jer prijedlog navodno ide na ruku Slovencima te im ostavlja otvorena vrata za ostvarenje najvećeg broja ciljeva zbog kojih su i ušli u diplomatski rat s Hrvatskom, piše Jutarnji list.

Iako se predviđa da će se sporazum temeljiti na međunarodnom pravu, u njemu se ipak više spominje načelo pravednosti. Međutim, u Vladi procjenjuju da je to preveliki ustupak Ljubljani pa im, kako je rekao neimenovani izvor Jutarnjem, ne presotaje ništa drugo nega da Rehnov prijedlog odbace.

"Članice EU zgražaju se zbog ponašanja Ljubljane te podupiru prijedlog Hrvatske da se granični spor rješava pred međunarodnim sudom. Uostalom, i ministri vanjskih poslova Italije, Engleske, Češke, Austrije i Švedske javno su osudili slovensku blokadu nastavka pregovora o ulasku Hrvatske u EU. Za sada se još nitko ne želi javno konfrontirati sa Slovenijom, ali će, kada se iscrpi mogućnost daljnjih pregovora, sve članice EU stati na stranu Hrvatske. Zbog toga u Zagrebu nitko ne vidi razloga za promjene u dosadašnjim stajalištima", rekao je neimenovani hrvatski diplomat.

Na pitanje zašto su unatoč tome članice EU ipak poduprle najnoviji prijedlog Ollija Rehna, hrvatski je diplomat odgovorio: "Zašto članice EU ne bi podržale još jedan pokušaj da se spor riješi pregovorima? No kada drugih mogućnosti više ne bude, tada će članice ponovno razmotriti situaciju. I, sasvim sigurno, neće dati za pravo Sloveniji, nego Hrvatskoj".

U hrvatskim diplomatskim krugovima smatraju da je jedan od razloga zbog kojih Vlada ne odstupa od početnih pozicija taj što za prijema Hrvatske u NATO od slovenske prinicipijelnosti i odlučnosti nije ostalo ništa. Ljubljana je suočena s nepopustljivom američkom diplomacijom, bez ozbiljnijeg suprotstavljanja odustala od blokade ulaska Hrvatske u NATO. Taj primjer pokazuje da Ljubljana uvažava pravilo jačeg: ondje gdje postoji gazda, ponaša se onako kako se od nje traži, ondje pak gdje nema šefa, kao što je slučaj s EU, pokušava nametati svoju volju.

Bruxelles je navodno uvjeren da se iza hrvatske odlučnosti i principijelnosti, kao i iza slovenske, kriju zapravo unutarnjopolitički razlozi. Dio europskih diplomata strahuje da više nije samo problem u lokalnim izborima, nego da su već u igru ušli i predsjednički izbori koji se održavaju sljedeće godine.

"Ako Sanader želi na to mjesto postaviti svog čovjeka ili se sam namjerava kandidirati, onda će mu slogani poput 'Nema popuštanja kada je u pitanju nacionalni ponos' biti i te kako važni u obje kampanje. U redu, to je, gledajući s usko stranačkih ili osobnih interesa, legitimno. Pitanje je, međutim, je li to baš u skladu sa strateškim nacionalnim interesima", izjavio je iskusni diplomatski predstavnik u Zagrebu.

Međutim, kako tvrde u diplomatskim krugovima u Zagrebu, još je jedan razlog neočekivane Sanaderove rezerviranosti spram EU: "Zbog teške ekonomske krize, pozicija Sanadera i HDZ-a nije više tako uvjerljiva. Kada bi sada još morali nastaviti provoditi zahtjevne reforme u pravosuđu i gospodarstvu, ponajprije brodogradnji, tada bi HDZ umanjio izglede za pobjedu na lokalnim i predsjedničkim izborima. Stoga su u Vladi vjerojatno odlučili predstaviti ulazak u NATO kao svoju najvažniju pobjedu, dok će pregovore s EU gurnuti u drugi plan i više neće biti prioritet ni predmet predizborne kampanje."

Ako Hrvatska ne prihvati prijedlog, krivnja sa Slovenije prelazi na nju

EU očekuje da Hrvatska danas prihvati kompromis povjerenika EU Ollija Rehna jer bi prihvaćanje prijedloga omogućilo nastavak pregovora s EU i odvojilo proces pregovora od procesa rješavanja bilateralnih sporova Hrvatske i Slovenije. Izvori Jutarnjeg lista iz nekih članica EU navode da je proces europske pomoći koji će voditi do prihvaćanja međunarodne arbitraže, počeo davati rezultate jer je Rehnova inicijativa dobila veliku potporu članica EU. Također se doznaje da je Slovenija već potvrdila članicama da prihvaća Rehnov kompromisni prijedlog. Navodno razlog slovenskog prihvaćanja nije taj što prijedlog ide njima u korist, nego što osjećaju pritisak drugih država EU.

Kad bi Hrvatska odbacila Rehnov prijedlog, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, drugi u EU to bi primili jako negativno: "Proces je otišao predaleko, a potpora Rehnovu prijedlogu je tako velika da je nemoguće zamisliti situaciju u kojoj bi Hrvatska odbila prijedlog, a da za nju ne bude posljedica." Strani diplomati napominju da bi u tom slučaju krivnja za cijelu situaciju prešla sa Slovenije na Hrvatsku.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika