30.03.2009. / 09:21

Autor: Katarina Zorić

Mjere za spas turizma: Od ljeta PDV na hranu i piće 10 posto?

Dio Bjasovih stručnjaka koji su radili na akcijskom planu za spas hrvatskog turizma 2009. godine, izlaz iz krize vidi upravo u niveliranju stope PDV-a na hranu i piće s onom koja je na snazi u konkurentnim zemljama

Bajs bi o novi mjerama trebao informirati premijera Sanadera najkasnije sutra Bajs bi o novi mjerama trebao informirati premijera Sanadera najkasnije sutra Ministar turizma Damir Bajs tražit će od premijera Ive Sanadera da se na ljeto smanji PDV na hranu i piće s 22 na 10 posto. Naime, Bajs je okupio stručnjake iz četiri instituacije koji su mu pomogli u izradi mogućih antirecesijskih mjera za spas turizma , a jedna od njih je i smanjenje PDV-a. Budući da većina mjera zadire u državni proračun, konačna odluka o prihvaćanju Bajsova akcijskog plana bit će na ministru financija Ivanu Šukeru, piše Jutarnji list. O mjerama za pomoć hrvatskom turizmu Bajs bi trebao informirati premijera Sanadera i ostale članove Vlade najkasnije sutra.

Dio Bjasovih stručnjaka koji su radili na akcijskom planu za spas hrvatskog turizma 2009. godine, izlaz iz krize vidi upravo u niveliranju stope PDV-a na hranu i piće s onom koja je na snazi u konkurentnim zemljama. Drugi, međutim, smatraju da je ta mjera dvosjekli mač. "Trebalo bi napraviti preciznu simulaciju po destinacijama i županijama kako bi se vidjelo koliko je ta mjera stimulativna za državu", izjavio je jedan od Bajsovih suradnika na projektu, koji dijeli mišljenje Katedre za turizam zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta koja je upozorila Ministarstvo da se većina mjera i aktivnosti koje oni predlažu neće moći provesti ove godine.

Hotelijeri se ne slažu s tim i smatraju da za smanjenje stope PDV-a na hranu i piće postoji i realna osnova jer je Europska unija nedavno donijela preporuku da se stopa PDV-a na takve artikle u turizmu ujednači na 5,5 posto. "Za nas, ali i brojne ugostitelje smanjivanje stope PDV-a na hranu i piće bio bi velik stimulans za ovu sezonu.Hotelijeri bi postali znatno konkurentniji, a dio toga na cijenama mogli bi osjetiti i gosti", rekao je Jutarnjem Veljko Ostojić, predsjednik Uprave najveće hotelske kuće Riviera Poreč.

Iako se već neko vrijeme najavljuje loša turistička sezona zbog globalne krize, hrvatska Vlada tek je nedavno postala svjesna toga pa je Ministarstvo turizma dobilo zadatak da hitno izradi akcijski plan za spas ovogodišnje turističke sezone.

Neslužbeno se doznaje da prijedlog akcijskog plana, osim mjere smanjivanja PDV-a na hranu i piće, sadržava i prijedlog za ukidanje plaćanja TV pretplate na sve TV prijemnike koje posjeduju hoteli, i to barem jedan dio godine. Smatra se i kako bi turiste na Jadran mogle privući i niže cijene parkiranja, što bi Vlada morala provesti u dogovoru s lokalnim zajednicama.

Uz ministra Bajsa, na mjerama za spas turizma radili su i stručnjaci iz Ekonomskoga instituta za turizam, Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci te konzultantske tvrtke Horwath Consulting.

Vezane vijesti

Izraelski turisti produžit će turističku sezonu

Izraelski turisti produžit će turističku sezonu

"Hrvatska je država turizma, a Izrael država turista jer putujemo tri puta godišnje i upravo je to dobitna kombinacija na zadovoljstvo obiju strana",… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika