30.03.2009. / 10:38

Autor: Katarina Zorić

Potvrđeno: UNHCR živom u cjepivu potrovao djecu u BIH

Istragu o slučaju inicirala je Jagoda Savić, direktorica SOS telefona BiH. "Upala mozga bila je navedena u deklaraciji proizvođača CSL Limited kao moguća štetna pojava cjepiva. Sada se moraju ispitivana djeca podijeliti u dvije grupe. U jednoj bi bila djeca čiji je organizam reagirao značajnim toksičnim efektom žive, a u drugoj djecu koja su dobila upalu mozga", rekla je Jagoda Savić

UNHCR je svojedobno cijelu aferu dematirao UNHCR je svojedobno cijelu aferu dematirao Nalazi laboratorijske analize u svjetski poznatom pariškom laboratoriju Phillipe Auguste potvrdili su da je dosad petero djece iz BiH otrovano živom cjepivom DTPr koje su primila 2002. godine, a kod osmero djece ustanovljena je upala mozga.

Istragu o slučaju inicirala je Jagoda Savić, direktorica SOS telefona BiH. "Upala mozga bila je navedena u deklaraciji proizvođača CSL Limited kao moguća štetna pojava cjepiva. Sada se moraju ispitivana djeca podijeliti u dvije grupe. U jednoj bi bila djeca čiji je organizam reagirao značajnim toksičnim efektom žive, a u drugoj djecu koja su dobila upalu mozga", rekla je Večernjem listu Jagoda Savić. Sporno cjepivo koje je bilo donacija UNHCR-a, korišteno je u cijeloj BiH od 2002. do 2007. godine.

Prvi testovi pariškog laboratorija i mišljenje sudskog vještaka toksikologa koji je potvrdio da oni pokazuju trovanje djece živom, dostavljeni su Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu. Podaci iz nalaza upozoravaju na trovanje. Kod trovanja živom granične su količine CP/UP od 5 do 9 mjernih jedinica, a kod djevojčice M. R. nađeno je 21,80. Kod upala mozga granična vrijednost je 130-320 mjernih jedinica, a kod djeteta D. G., primjerice, nađeno je 2124.

Obitelji iz Širokog Brijega čiji je sin DTPr primio u rujnu 2002., kada je imao tri godine, nekoliko sati nakon toga djelomice je ostao bez govora. "Nakon toga sina sam odveo u Zagreb pa u Anconu, ali bez ikakva uspjeha. Doznao sam kako s cjepivom koje se koristilo od 2002. nešto nije bilo u redu", ispričao je Včernjaku M. K., otac dječaka. Potvrdu te informacije dobio je na seminaru Miroslava Radmana, koji je upozorio na nuspojave i čudne simptome koje je izazvalo to cjepivo.

UNHCR je svojedobno cijelu aferu dematirao kao i mjerodavne institucije u BiH. Sudski vještak u ovome slučaju i dalje tvrdi da živa u toj količini ne bi trebala biti opasna za zdravlje te smatra da se treba koncentrirati na faktor koji je blokirao izlučivanježive iz organizma.

Jagoda Savić tvrdi da su djeca u BiH bila pokusni kunići i za cjepivo euvax B protiv hepatitisa B, koje je UNICEF realizirao u BiH u sklopu projekta imunizacije 2002. s ministarstvima zdravstva. "Svjetska zdravstvena organizacija dopustila je u BiH upotrebu tog cjepiva od 2002. do 2007. za zdravu novorođenčad, bez prethodnih testova", istaknula je Jagoda Savić. Pozvala je sve roditelje koji žele provjeriti nalaze djece da se jave na broj 00387 65 341 298.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika