30.03.2009. / 13:23

Autor: Hrvoje Šimičević

Počelo je: Njemačka kupila prve dionice Hypo Real Estatea i najavila nacionalizaciju

Ovog bi tjedna Gornji dom njemačkog parlamenta trebao usvojiti novi 'eksproprijacijski' zakon, kojim će se omogućiti otkup HRE-a. Radi se o, u najmanju ruku, kontroverznoj zakonskoj odredbi, pošto vlast time dobiva legalitet da prisili druge dioničare na prodaju svojih udjela, odnosno povratak 'duha' minulih vremena nacional-socijalzma

Njemačka vlada po prvi je puta nakon više mjeseci kupnjom 8.7 posto dionica posrnulog diva Hypo Real Estatea poduzela konkretni korak prema finalnoj nacionalizaciji ove banke, koja će se, gotovo je sigurno, i dogoditi.

Jutrošnjem skoku dionica za čak 47 posto, odnosno 1.67 eura po komadu, prethodila je sinoćnja najava o ovoj vladinoj odluci, a okosnica promišljanja većine ekonomskih stručnjava, koji se pozivaju i na političke krugove, jest da će Njemačka zbog važnosti HRE-a morati prionuti spašavanju, odnosno doglednoj cjelovitoj kupnji.

Nekoliko recentnih administracijskih poteza ukazuje na takav scenarij. Naime, njemačka vlada je nedavno usvojila prijedlog zakona koji bi državi omogućio preuzimanje kontrole nad posrnulim bankama, s naglaskom kako će se isti odnositi samo na HRE.

S druge pak strane, nekoliko posljednjih tjedana, državni fond Soffin, formiran za izvlačenje posrnulog hipotekarnog zajmodavca od gotovo sigurne propasti, intenzivno je pripremao teren za 'preuzimanje', a sada je došao i trenutak na inicijalno otkupi 20 milijuna novih HRE dionica. Taj će ugovor državu stajati 60 milijuna eura, što je međutim tek jedan financijski djelić koji je Hypu trenutačno potreban za izvlačenje iz ralja krize.

Više se tu, dakle, radi o simboličnom, ali iznimno važnom koraku, koji će za posljedicu imati dugoročniju stabilizaciju HRE-a, iznimno važnog za cijelu Njemačku privredu. Razvoj situacije sa Hypo Real Estatom od prvih naznaka kraha pomno je praćen od strane njemačke političke vrhuške, ponajprije iz razloga što HRE predstavlja vitalnu homogenu sponu sa njemačkim tržištom obveznicama Pfandbrief.

Naime, negativni trend koji je u proteklim mjesecima postao konstanta, imao je svoj najveći utjecaj na iznimno povezano tržište nekretnina i hipotekarnih kredita, gdje Hypo igra veliku ulogu. U njemačkom kontekstu, ova je hipotekarna banka bila najvažnija za lokalnu samoupravu, jer su dodjeljivali enormne kredite na temelju kojih su se gradili veliki infrastrukturni projekti, škole, vrtići i sl.

Prošlogodišnje brojke možda najbolje govore o kakvoj se tu situaciji radi. Dan prije vladinog poteza o kupnji (vjerojatno) prvog paketa dionica, iz HRE-a su objavili da su 2008. godine izgubili ukupno 5.375 milijardi eura prije oporezivanja, a da će takav trend, uz postepeno stabiliziranje trajati najmanje sljedeće dvije godine.

Hypu je do sada namijenjeno ukupno 102 milijardi eura raznih jamstava, s najavama o daljnjim poticajima. Naum njemačke vlade je jasan, ali neke metode koje su primorani koristiti do toga cilja, mogle bi naići na određena negodovanja. Naime, ovog bi tjedna Gornji dom njemačkog parlamenta trebao usvojiti novi 'eksproprijacijski' zakon, kojim će se omogućiti otkup HRE-a. Radi se o, u najmanju ruku, kontroverznoj zakonskoj odredbi, pošto vlast time dobiva legalitet da prisili druge dioničare na prodaju svojih udjela.

Takve metode bile su okosnica nacističke gospodarske politike, a sličnim su se mjerama koristili i u postratnoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj. Ta je najava već naišla na oštre kritike iz dijela njemačkog poslovnog svijeta, koji ističu kako se time nanovo priziva socijalistički duh.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika