01.04.2009. / 12:34

Autor: Hina

Rosneft: Nećemo se spajati sa Surgutneftegazom

Tržišne spekulacije oko toga da Rosneft planira kupiti tog manjeg i dobrostojećeg privatnog proizvođača nafte ponovno su se aktivirale prošli mjesec, nakon što je vlada imenovala iskusnog čelnika Surguta Vladimira Bogdanova u upravni odbor Rosnefta

Vladimir Putin i Sergej BogdančikovVladimir Putin i Sergej BogdančikovNajveći ruski proizvođač nafte Rosneft, koji je pod kontrolom države, planira isplatiti dividende za 2008., objavio je predsjednik njegova upravnog odbora, naglasivši također da odbor ne raspravlja s konkurentskim Surgutneftegazom o mogućnosti spajanja.

O visini dividende upravni će odbor odlučiti na sastanku zakazanom za 24. travnja, kazao je Sergej Bogdančikov.

"Uprava će predložiti isplatu dividendi. Ako se upravni odbor složi s tom odlukom, nadamo se da dioničari neće biti razočarani", kazao je Bogdančikov.

Njegovi komentari odražavaju stajalište predsjednika upravnog odbora Rosnefta, najvišeg ruskog energetskog dužnosnika Igora Sečina, koji je u ponedjeljak izjavio da bi tvrtka trebala isplatiti dividendu za 2008., nakon što je u veljači upozorio da bi upravni odbor mogao donijeti suprotnu odluku.

Bogdančikov je također naglasio da menadžment Rosnefta ne razmatra mogućnost spajanja s konkurentskim Surgutneftegazom, koji je prije dva dana od austrijskog OMV-a kupio 21,2-postotni udjel u mađarskom MOL-u.

"Ne razmatramo tu opciju", kazao je. "O tome odlučuje vlasnik (vlada) a ne menadžment", pojasnio je.

Tržišne spekulacije oko toga da Rosneft planira kupiti tog manjeg i dobrostojećeg privatnog proizvođača nafte ponovno su se aktivirale prošli mjesec, nakon što je vlada imenovala iskusnog čelnika Surguta Vladimira Bogdanova u upravni odbor Rosnefta.

Bogdančikov je kazao kako pozdravlja tu ideju, iako vlada još nije službeno objavila to imenovanje. "Vladimir Leonidovič Bogdanov legendarna je figura u našoj industriji nafte i plina. To je jako dobro", kazao je.

Prema njegovim riječima, Rosneft u ovoj godini planira povećati proizvodnju za dva posto, na 112,3 milijuna tona (2,23 milijuna barela dnevno), s prošlogodišnjih 110,1 milijuna tona.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika