01.04.2009. / 15:44

Autor: Hrvoje Šimičević

Sve iz početka: Hrvatska odbila Rehnov prijedlog

"S obzirom na to da je sastanak odgođen, ministar Jandroković će hrvatski prijedlog predstaviti prvom sljedećom prilikom", stoji dakle u priopćenju, potpisanom od strane ministarstva vanjskih poslova. Time se jasno daje do znanja kako je hrvatska strana odbila Rehnov prijedlog. Hrvatska je ovim priopćenjem poručila da će na slijedećem susretu iznositi svoj prijedlog rješavanja spora

Ivo Sanader i Olli RehnIvo Sanader i Olli RehnMinistarstvo vanjskih poslova i europskih integracija odaslalo je tijekom današnjeg dana nadasve zanimljivo priopćenje, prema kojem se može zaključiti da je hrvatska strana na kraju odustala od prijedloga povjerenika za proširenje Ollia Rehna za rješavanje pograničnog spora sa Slovenijom. "S obzirom na to da je sastanak odgođen, ministar Jandroković će hrvatski prijedlog predstaviti prvom sljedećom prilikom", stoji dakle u priopćenju, potpisanom od strane ministarstva vanjskih poslova. Time se jasno daje do znanja kako je hrvatska strana odbila Rehnov prijedlog jer je Hrvatska ovim priopćenjem poručila da će na slijedećem susretu iznositi svoj prijedlog rješavanja spora.

Međutim, kako je poznato, hrvatska strana prema dogovoru nije trebala slati svoje prijedloge, već jednostavno odgovoriti na upitnik Bruxellesa hoće li ili neće pristati na Rehnov prijedlog o eventualnom posredovanju treće strane. Drugim riječima, nakon što je slovenska strana već odaslala svoj odgovor, Hrvatska to nije učinila. Još zanimljiviji je način na koji su se iz MVPEI-a oglasili nakon što je iz Unije objavljeno da danas ništa neće doći od trojnog sastanka slovensko-hrvatskih strana i povjerenika Ollia Rehna. Naime, samo je odgađanje, resorno hrvatsko ministarstvo protumačilo glavnim razlogom zbog kojih Hrvatska nije u mogućnosti prezentirati svoj prijedlog Rehnu i slovenskom ministru vanjskih poslova Samuelu Žbogaru.

No, nigdje se ne objašnjava da je do odgađanja došlo upravo zbog toga što hrvatska vlada nije do danas poslala odgovor na Rehnov prijedlog. Naime, da je upravo taj razlog spriječio današnji trilateralni sastanak u Bruxellesu, potvrdio je za Hinu ured povjerenika Ollia Rehna. Citiramo uvod u Hinin tekst: "Sastanak europskog povjerenika za proširenja Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, koji se trebao održati danas, odgođen je jer u Komisiju još nije stigao odgovor Hrvatske na posljednji Rehnov prijedlog, potvrđeno je Hini u srijedu u uredu povjerenika Rehna."

Citiramo i priopćenje resornog hrvatskog ministarstva iz kojeg proizlazi da Jandroković 'nije svjestan' zbog čega je do odgode došlo, te usputno najavljuje da će Hrvatska predstaviti 'svoj prijedlog': "Tijekom puta u Bruxelles (iz Haaga, gdje je nazočio Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu), hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u srijedu je dobio informaciju o odgodi sastanka koji je danas trebao organizirati povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn. S obzirom na to da je sastanak odgođen, ministar Jandroković će hrvatski prijedlog predstaviti prvom sljedećom prilikom", stoji u priopćenju.

Izgubljeni u diplomatskom prijevodu: Sanader - "Novi sastanak poslije Uskrsa, ne znam zašto Rehn odgodi ovaj"


Premijer Ivo SanaderPremijer Ivo SanaderDa je Hrvatska 'za sada' odbila prijedlog iz Europske unije, potvrdio je prije nekoliko sati sam premijer Ivo Sanader, koji je kazao kako će novi sastanak ministara vanjskih poslova biti iza Uskrsa. Zanimljivo je da ni sam Sanader 'ne zna' razlog odgađanja sastanka u Bruxellesu. Naime, on je danas nakon razgovora sa socijalnim partnerima potvrdio vremensko prolongiranje sastanka. "Ministar Jandroković javio mi je danas kako je Europska unija odgodila sastanak. Iz kojih razloga, za sada ne znamo".

Podsjećamo da ova izjava dolazi gotovo 2 sata nakon što je u medijima objavljeno kako su iz Rehnovog ureda potvrdili da je zapravo glavni razlog tomu činjenica što iz Sanaderova ureda još nije poslan odgovor. No, bez obzira na to da Sanader, ali i njegov ministar koji mu je to javio, ne znaju da su oni dali povoda za stopiranje sastanka, činjenica je da se time ozbiljno narušavaju dosadašnji diplomatski napori svih strana u rješavanju ovog spora, posebice ako se u obzir uzmu očekivanja koja su nedvosmisleno dolazila iz Bruxellea.

Naime, nije nepoznanica da zbog problema između Hrvatske i Slovenije u posljednje vrijeme najutjecajnije zemlje članice gube strpljenje, a većina diplomata koji su davali 'slobodnije' izjave, kazali su kako je odustajanje od ove inicijative najmanje poželjno za Hrvatsku. Rehnova inicijativa, pokrenuta u jeku drugih problema s kojim se europska zajednica naroda suočava, kao što je financijska kriza, rast euroskepricizma i proširivanja na jugoistok Europe; pozdravljena je kao početak kraja barem jednog problema nastalog kad je Slovenija odlučila uspostaviti blokadu.

Može se kazati kako stoga Unija ima sve manje vremena za poigravanje dvaju strana, a najava premijera Sanadera kako 'ne odustajemo od posredovanja, ali nastavljamo s pregovorima poslije Uskrsa' zasigurno nije nešto što će naići na simpatije većine država koje su do sada neformalno bile na strani Hrvatske po ovom pitanju.

Vezane vijesti

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

Europska komisija je u utorak objavila da je potrebno provesti temeljitu analizu makroekonomske situacije u 12 zemalja članica kako bi se na vrijeme… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika