04.06.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

MINISTRICA INGRID ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ NAJAVILA POVEĆANJE PLAĆA DRŽAVNIM ODVJETNICIMA

USVOJENO IZVIJEŠĆE GRECO-A


Ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Ingrid Antičević Marinović najavila je u utorak ujutro da hrvatska vlada, na preporuku GRECO-a, planira povećati plaće državnim odvjetnicima i izjednačiti ih sa onima koje primaju suci, budući da je državno odvjetništvo neovisno sudbeno tijelo a ne dio izvršne vlasti. Ona je dodala i to da vlada neće ublažavati prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, te da će nakon njegovog usvajanja pokrenuti postupak za usvajanje općeg kodeksa ponašanja javnih službenika.
Ministrica Antičević Marinović je to izjavila na konferenciji za novinare, koja se održala u Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave u utorak ujutro, u povodu usvajanja Evaluacijskog izvješća GRECO-a o suprotstavljanju korupciji u Republici Hrvatskoj.
GRECO je organizacija koja se bori protiv korupcije nastala sporazumom 30 zemalja Vijeća Europe. Evaluacijski tim koji je boravio u Hrvatskoj, sastavljen od predstavnika Finske, Slovenije i Mađarske, obavio je od 3. do 7. prosinca prošle godine prvi krug ocjenjivanja svih važnijih hrvatskih državnih institucija (MUP, Vrhovni sud, Državno odvjetništvo, USKOK, Novinarsko društvo….) i o tome sastavio izviješće koje je GRECO usvojio na plenarnoj sjednici 17. svibnja, a koje je jučer prihvatila hrvatska vlada.
Više o ovom izviješću govorio je prof. dr. sc. Željko Horvatić, voditelj hrvatske delegacije pri GRECO-u. On je napomenuo da je komisija pohvalila nastojanja hrvatske vlade da, nakon što je donijela potrebnu zakonsku regulativu, prione njezinom provođenju u praksu, što je i najteži dio posla. Također je dodao da su predstavnici GRECO-a sugerirali povišenje kazni i produljenje rokova zastare u slučajevima korupcije, ali je taj prijedlog odbijen jer, kako je dr. Horvatić rekao, Hrvatska želi slijediti preporuke UN-a o humanizaciji prava i smanjivanju kazni. Dodatne pohvale Hrvatska je dobila zbog provođenja u praksi konvencije protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, iako još nije ratificirala taj dokument.
Budući da je smisao postojanja GRECO-a međusobna kontrola država članica i jedan hrvatski delegat bio je dio evaluacijskog tima u Danskoj, jedan tim će uskoro krenuti put Sjedinjenih država, budući da je ta država pridruženi član Vijeća Evrope.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika